Mainos

Rumsfeld saapui keskelle Irakin raakuuksia

Rumsfeldin Irakin-vierailulla on puitu erityisesti Irakin turvallisuustilannetta, jonka koheneminen näyttää toivottomalta.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld saapui tänään vierailulle Irakiin samaan aikaan, kun maan yhä vain pahenevista raakuuksista saatiin jälleen uutta näyttöä.

Bagdadin pohjoispuolelta löydettiin yli 20 ihmisen ruumiit. Kuolleet shiiamuslimit oli ammuttu silmät ja kädet sidottuina, useimmat oli surmattu ampumalla suoraan päähän.

Parlamentin shiiaedustaja Jalaleddin al-Saghir kertoi shiiaedustajien parlamentti-istunnossa aiemmin päivällä, että suuri joukko shiioja on siepattu Muqdadijahissa Bagdadin pohjoispuolella.

- Dijalan maakunnassa on tapahtunut tänään erittäin vakava turvallisuuden rikkomus, jossa 60-80 shiiamuslimia siepattiin bussiasemalta Muqdadijahissa, järkyttynyt al-Saghir sanoi.

Muqdadijah on sunnienemmistöinen kaupunki, johon Yhdysvaltain ja Irakin joukot ovat tehneet viime aikoina lukuisia hyökkäyksiä kapinallisten kiinniottamiseksi.

"Molemmat puolet kostavat siviileille"

Rumsfeldin vierailun asialistalla oli itsestään selvästi Irakin ennestäänkin huonontunut turvallisuustilanne. Hän saapui keskustelemaan Irakin uuden hallituksen edustajien kanssa siitä, millä tavoin shiiataistelijoiden väkivallantekoja sunneja vastaan saataisiin hillittyä. Tilannetta kuitenkin mutkistaa se, että sunnit näyttävät ryhtyneen yhtä raakoihin kostoiskuihin shiioja vastaan.

Rumsfeld kertoi toimittajille matkalla Irakiin, että taistelijaryhmien väkivaltaisuuksien hillitsemiseen etsitään ensisijaisesti poliittista ratkaisua.

Yhdysvaltain Irakin-joukkojen komentaja, kenraali George Casey arvioi ennen vierailua, että erityisesti shiiojen ääriryhmät kiihdyttävät nyt eri kansanosien välistä vihaa silmittömillä väkivaltaisuuksilla.

- Nyt olemme tilanteessa, jossa sekä shiiat että sunnit tekevät kostoiskuja siviilejä vastaan. Se on aiheuttanut viimeaikaisen rajun kiihtymisen Bagdadin väkivaltaisuuksissa, Casey totesi.

Bagdadissa räjähti tänään ainakin yksi tuhoisa pommi, joka surmasi poliisin mukaan seitsemän ihmistä ja haavoitti 20:tä. Itsemurhaiskun uhriksi joutuivat kaupungin itäosassa Jadidassa sijaitsevassa ravintolassa olleet ihmiset.

Kahden muun ihmisen kerrottiin saaneen surmansa autopommi-iskussa, jonka kohteena oli Adhamijahin kaupunginosaa kierrellyt poliisipartio.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.