Mainos

Rumsfeld perää yhteistyötä terrorismin kukistamiseksi

Kansainvälisessä turvallisuuskokouksessa Münchenissä puhunut Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld korosti sotilasliitto Naton merkitystä Yhdysvaltain ja Euroopan välisissä suhteissa.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld muistuttaa yhteistyön tärkeydestä terrorismin kukistamiseksi. Kansainvälisessä turvallisuuskokouksessa Münchenissä puhunut Rumsfeld totesi, ettei mikään valtio pysty yksinään kukistamaan terrorismia ja vetosi transatlanttisen yhteistyön puolesta. Samalla Rumsfeld painotti sotilasliitto Naton merkitystä Yhdysvaltain ja Euroopan välisissä suhteissa.

- Vaikka erimielisyyksiä on ollut Irakista, sellaiset asiat pitkäaikaisten ystävien kesken eivät ole uusia, Rumsfeld huomautti.

Puheessaan Rumsfeld laski leikkiä myös Irakin sotaa edeltäneestä lausunnostaan, jossa hän nimitti sotatoimia vastustaneita Saksaa ja Ranskaa vanhaksi Euroopaksi. Hänen mukaansa se oli "vanhaa Rumsfeldia".

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder puolestaan vaati Yhdysvaltain ja Euroopan yhteistyörakenteiden uudistamista. Yhdysvaltain ja EU:n suhteiden pitäisi hänen mukaansa korostua jatkossa.

- Nato ei enää ole ensisijainen areena, jossa transatlanttiset kumppanit keskustelevat strategioistaan ja koordinoivat niitä, Schröder muotoili puheessaan, jonka puolustusministeri Peter Struck luki kokouksessa.

Liittokansleri itse sairastui juuri ennen kokousta ja joutui perumaan osallistumisensa. Schröderin ehdotuksen mukaan riippumaton asiantuntijaryhmä voisi alkaa selvittää yhteistyörakenteiden uudistamista. Yhteinen selvitys uudistustarpeista olisi hänen mukaansa mahdollista laatia ensi vuoden alkuun mennessä.

Münchenin vuosittainen turvallisuuskonferenssi järjestetään nyt 41. kerran. Kokoukseen osallistuu YK:n ja Naton johtoa sekä noin 30 maan puolustusministerit. Suomesta mukana on puolustusministeri Seppo Kääriäinen.

Noin 3500 ihmistä osoitti päivällä Münchenissä mieltään konferenssia vastaan. Poliisi pidätti heistä 19. Poliisin edustajan mukaan useimmilla pidätetyistä oli ollut ase tai he olivat peittäneet kasvonsa huivilla.

(MTV3-DPA-AFP-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.