Rumsfeld kerää tukea - Ranskalta ja Saksalta rauhanehdotus

USA:n puolustusministeri hakee kannatusta maansa Irak-politiikalle samaan aikaan, kun Saksa ja Ranska ovat laatimassa uutta rauhanehdotusta. Rumsfeld myös patisti Natoa suojelemaan jäsenmaataan Turkkia Irakia vastaan.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld sanoi tänään, että maailman on oltava valmis käyttämään voimaa Irakin riisumiseksi aseista, jos tämä osoittautuu tarpeelliseksi.

Rumsfeldin mukaan Yhdysvallat toivoo yhä, että sota voidaan välttää. "Päivien tai viikkojen" kuluessa selviää hänen mukaansa, tekeekö Irak yhteistyötä asetarkastajien kanssa. - Kukaan ei halua sotaa. Sota ei koskaan ole ensimmäinen tai helppo valinta. Mutta sodan riskit on suhteutettava riskeihin joita seuraa, jos ei tehdä mitään ja Irak jatkaa joukkotuhoaseiden kehittämistä, Rumsfeld sanoi Münchenissä alkaneessa vuosittaisessa turvallisuuskokouksessa.

Rumsfeldin mukaan kansainvälisen yhteisön on pysyttävä tiukkana ja yhtenäisenä ja viime kädessä oltava valmis myös sotaan. Irakille ei saa näyttää mitään epävarmuuden merkkejä, hän varoitti. Vain näin voi rauhanomainenkin ratkaisu kriisiin vielä Rumsfeldin mukaan olla mahdollinen.

Rumsfeld suomii Nato-viivyttäjiä

Rumsfeld sanoi samalla, että sotilasliitto Natolla on velvollisuus suojella Turkkia mahdollisen sodan syttyessä. Ne jäsenmaat, jotka estävät Natoa tekemästä päätöstä asiasta, ovat viemässä pohjaa sotilasliiton uskottavuudelta, puolustusministeri varoitti.

-Turkkia ei tulla vahingoittamaan. Yhdysvallat ja Nato-maat tulevat huolehtimaan siitä. Se, joka tulee kärsimään, ei ole Turkki, vaan Nato, Rumsfeld sanoi.

Naton pääsihteeri George Robertson sanoi puolestaan, että Naton sisällä vallitsee "täydellinen yhteisymmärrys" sitoutumisesta Turkin puolustamiseen. Hänen mukaansa jäljellä olevat kiistat liittyvät toimenpiteiden ajoitukseen. Hän uskoo sopuun päästävän muutaman päivän kuluessa.

Robertson asetti aiemmin viikolla maanantaiaamun määräajaksi sopuun pääsemiselle. Jos mikään jäsenmaa ei siihen mennessä vastusta Turkin puolustamisen suunnittelun aloittamista, se alkaa automaattisesti.

Saksan puolustusministeri Peter Struck kertoi tänään, että Saksa ja Hollanti lähettävät yhdessä Turkille Patriot-ohjuksia ensi viikon loppuun mennessä.

Yhdysvallat on pyytänyt Natoa suojelemaan Turkkia sodan syttyessä. Nato ei kuitenkaan ole päässyt asiassa yksimielisyyteen. Rumsfeld sanoi tänään, että on "anteeksiantamatonta", että kaksi tai kolme maata estää päätöksen asiassa.

Ranskan, Saksan ja Belgian kannan mukaan tämänkaltainen valmistautuminen sotaan voi heikentää diplomaattisia ponnisteluja, joilla pyritään välttämään koko sota.

Fischer: Irakin sodalle ei tarvetta

Saksan ulkoministeri Joschka Fischer sanoi tänään, ettei hän edelleenkään ole vakuuttunut Irakin vastaisen sodan aiheellisuudesta.

Fischer torjui samalla väitteet, joiden mukaan Euroopan maat olisivat hyvin erimielisiä asiasta ja sanoi julkisen mielipiteen olevan Euroopassa voimakkaasti sotaa vastaan. -En ole vakuuttunut, siinä minun ongelmani. En voi mennä julkisuuteen ja sanoa että tässä ovat syyt, koska en itse usko niihin, Fischer sanoi puhuessaan Münchenissä meneillään olevalle turvallisuuskokoukselle.

Fischerin mukaan myös Saksa katsoo, että kylmän sodan päättyminen on horjuttanut Lähi-idän valtatasapainoa. Suurimman uhkan muodostavat hänen mukaansa kuitenkin ääri-islamilaiset, ei Irak, ja rauhan tuominen Israeliin pitäisi olla ensimmäisenä asialistalla.

Fischer puuttui myös kiistaan, joka koskee sotilasliitto Naton tukea Turkille mahdollisen sodan syttyessä. Hänen mukaansa Saksa kyllä seisoo Nato-jäsenyyteensä liittyvien velvoitteiden takana, mutta ei halua kiihdyttää sotavalmisteluja ennen YK:n turvallisuusneuvoston ratkaisevaa kokousta.

Saksalta ja Ranskalta uusi rauhanehdotus?

Saksan hallituksen edustaja vahvisti tänään, että Saksa ja Ranska ovat laatimassa uutta aloitetta Irakin uhkaamassa olevan sodan estämiseksi.

Saksalaislehti kertoi aiemmin maiden aikovan esittää suunnitelmansa YK:n turvallisuusneuvostolle. -Voin vahvistaa, että meneillään on yhteisiä pohdintoja rauhanomaisen vaihtoehdon löytämiseksi sotilaalliselle Irakin konfliktissa, virkamies sanoi uutistoimisto Reutersille. Hän ei kuitenkaan antanut tarkempia tietoja.

Der Spiegel -viikkolehden mukaan suunnitelmaan kuuluisivat mm. YK:n rauhanturvajoukkojen lähettäminen Irakiin antamaan sotilaallista tukea YK:n asetarkastajille ja asetarkastajien määrän kolminkertaistaminen.

Lisäksi Irakin vientisäännöstöä tiukennettaisiin ja laadittaisiin kansainvälinen sopimus Irakin naapureiden kanssa öljyn salakuljetuksen estämiseksi.

Ranska ei sulje pois sotilasiskua Irakiin

Ranska ei ole koskaan torjunut tyystin sotilasiskun mahdollisuutta Irakiin, sanoi Ranskan puolustusministeri Michele Alliot-Marie tänään Münchenin turvallisuuskokouksessa.

Hänen mukaansa sotaan voitaisiin joutua turvautumaan, jos Irak ei noudata joukkotuhoaseiden riisuntaan tähtääviä YK:n päätöslauselmia. -Sodan on oltava viimeinen keino, ministeri tähdensi.

Ranskalaisministeri torjui samalla Yhdysvaltain Eurooppaan kohdistaman arvostelun. -Liittolaisina oleminen tarkoittaa vuoropuhelua ja keskinäistä kunnioitusta. Se tarkoittaa perusteettomista syytöksistä ja perättömistä väitteistä pidättäytymistä, Alliot-Marie sanoi. Hänen mukaansa yhteistyö edellyttää konsultointia konsensuksen löytämiseksi. -Se ei tarkoita, että minun ideani on ilmiselvästi paras, ja kaikki ne, jotka eivät ole samaa mieltä, pitää siirtää syrjään tai poistaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 08.02.2003)

Lue myös:

    Uusimmat