Mainos

Rumsfeld: Isaf-joukkojen toimialuetta laajennettava

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld sanoo kannattavansa Afganistanissa olevien kansainvälisten rauhanturvajoukkojen toimialueen laajentamista. Rumsfeld keskusteli Kabulissa Afganistanin presidentin Hamid Karzain kanssa.

Rumsfeld sanoi tapaamisen jälkeen olevansa sitä mieltä, että kansainvälisten Isaf-rauhanturvaajien toimialueen laajentaminen olisi hyvä asia. Runsaan 5000 miehen Isaf-joukot voivat tällä haavaa toimia vain Kabulissa ja sen lähialueilla. Rumsfeld totesi sekä presidentti Karzain että muiden tavan takaa ehdottaneen, että Isaf-joukkoja siirrettäisiin myös Kabulin ulkopuolisille alueille.

- En tietenkään pysty ennustamaan tulevaisuutta, huomautti Rumsfeld, mutta arveli sitten "olevan ainakin mahdollista, että toimialuetta tullaan laajentamaan". Rumsfeld tähdensi kuitenkin, että viime kädessä afganistanilaisten on itse otettava vastuu maansa turvallisuudesta.

- Ulkomaalaiset joukot ovat hyvä apu joksikin aikaa. Ne ovat tärkeitä tietyn ajanjakson ajan, mutta ne ovat poikkeama normaalitilanteesta, Rumsfeld sanoi.

Rumsfeld saapui Afganistaniin vuorokauden vierailulle Irakista, missä hän tapasi viranomaisia ja amerikkalaisia joukkoja.

Eri puolilla Afganistania sattuneissa yhteenotoissa on viimeksi kuluneiden kolmen viikon aikana saanut surmansa yli 200 ihmistä. Maassa olevat ulkomaiset joukot ovat myös joutuneet säännöllisesti hyökkäysten kohteeksi.

Yhteenottoja etenkin Pakistanin rajalla

Erityisen paljon yhteenottoja on sattunut Afganistanin kaakkoisosassa lähellä Pakistanin rajaa. Siellä satakunta Taleban-liikkeen jäseniksi arveltua miestä on saanut surmansa viikon kestäneissä yhteenotoissa afganistanilaisten ja amerikkalaisten joukkojen kanssa.

Presidentti Karzai sanoi Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin luvanneen, että Pakistan ryhtyy toimiin, jotta Pakistanista Afganistaniin tehdyt iskut loppuvat.

Isaf-joukot toimivat nykyisin Naton komennossa. Isaf-joukkoja on ollut Kabulin alueella joulukuusta 2001. Ne perustettiin YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, ja turvallisuusneuvosto pidensi kesällä niiden toimiaikaa tämän vuoden joulukuuhun. Runsaan 5000 miehen Isaf-joukkoihin kuuluu myös nelisenkymmentä suomalaista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.