Rumsfeld: Irakin johtajia paennut Syyriaan

Edessä on yhä vaarallisia ja vaikeita päiviä, varoittaa USA:n puolustusministeri Donald Rumsfeld. Myös Valkoisesta talosta sanotaan, ettei sota ole vielä ohi.

Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin mukaan keskiviikkopäivä on ollut ilon päivä irakilaisille. Rumsfeld vertasi Saddam Husseinin patsaan kaatamista Bagdadin keskustassa Berliinin muurin murtumiseen.
Puolustusministerin mukaan "Saddam ottaa oikeutetun paikkansa Hitlerin ja Stalinin kaltaisten diktaattorien joukossa". Rumsfeld sanoi, että useita johtavassa asemassa olleita irakilaisia on paennut Syyriaan ja Syyria on myös ollut halukas ottamaan heidät vastaan. Samoin hän kertoi, että Yhdysvallat tarjoaa erilaisia palkintoja eli "keppiä ja porkkanaa" Saddamin läheisten apureiden kiinnisaamiseksi.

- Vaarallisia ja vaikeita päiviä on yhä edessä, varoitti Rumsfeld Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin tiedotustilaisuudessa, ja muistutti siitä, että osa Irakin kaupungeista on yhä vapauttamatta. Saddam Hussein apureineen on lisäksi yhä karkuteillä.

Valkoinen talo: Sota ei vielä ohi

Sota ei vielä ole ohi, varoittaa myös Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer.

Fleischerin mukaan presidentti George W. Bush on seurannut tänään jonkin verran Bagdadin tapahtumia televisoista suhtautuen tilanteeseen varsin varovaisesti.

Fleischerin mukaan onkin ennenaikaista odottaa, että Bush julistaisi pikaisesti sodan päättyneeksi. Presidentin mukaan liittouman päätehtävä, Irakin kansan vapauttaminen, on yhä kesken.

Eläkeläiskenraali Irakin johtoon

Eläkkeellä oleva amerikkalainen kenraali Jay Garner tulee johtamaan Irakin väliaikaishallitusta sen jälkeen kun vihollisuudet ovat loppuneet. Asiasta kertoi puolustusministeri Rumsfeld. Garner ryhmineen on valmistellut hallintoa jo viikkokausia, ensin Yhdysvalloissa ja sen jälkeen Kuwaitissa.

Asevoimien komentajan Richard Myersin mukaan Garner pystyy tekemään työtä, vaikka ei edes vielä ole Irakissa.

-Sillä, onko hän Irakissa, ei ole väliä. Garner ja hänen ryhmänsä ovat, itse asiassa, työssä parhaillaan. Vedenjakelun palauttaminen etelän kaupunkeihin, sähkönjakelun palauttaminen; nämä kaikki ovat tehtäviä, joita hän valvoo, Myers sanoi.

Sotavangit huolestuttavat

Puolustusministeri Rumsfeldin mukaan Irakista ei ole enää vaaraa naapureilleen, mutta osa öljykentistä on yhä turvaamatta.

- Paljon työtä on yhä jäljellä, sanoi Rumsfeld..

Puolustusministeri muistutti myös siitä, että Irakin joukkojen käsissä olevien amerikkalaisten sotavankien kohtalo on yhä selvittämättä. Yhdysvaltain asevoimien komentaja, kenraali Richard Myers on vaatinut irakilaisia kohtelemaan vankeja hyvin ja raportoimaan heistä Punaiselle Ristille.

"Varsinaiset ongelmat edessä"

Yhdysvaltain joukkojen vyöryminen pääkaupungin keskustaan merkitsee vasta varsinaisten ongelmien kohtaamista, arvioi islamilaisen kulttuurin ja uskonnon asiantuntija, professori Jaakko Hämeen-Anttila.

- Sota ei lopu siihen, että liittouma saa Bagdadin hallintaansa ja Saddam kukistetaan. Irakissa on paljon aseita ja aseistautuneita ryhmiä, jotka pyrkivät todennäköisesti tekemään iskuja amerikkalaissotilaita vastaan, Hämeen-Anttila korostaa.

Hänen mukaansa liittouman asevoimilla on pitkälti niihin vihamielisesti suhtautuva maa miehitettävään. Televisiokuvat iloitsevista bagdadilaisista eivät tarkoita välttämättä sitä, että kovin moni irakilainen hyväksyisi liittouman hyökkäyksen. Harva suree vanhan hallinnon hajoamista, mutta kurjuudesta ei syytetä ainoastaan Saddamia.

Irakilaiset tietävät joutuneensa ahdinkoon myös kansainvälisen kauppasaarron takia.

Jo ennen sodan alkamista oli selvää, että ennen kaikkea pohjoisen kurdit ja etelän shiiamuslimit vastustavat Saddamia. Asetelmat ovat kuitenkin hyvin sekavia. Hämeen-Anttila arvelee, ettei amerikkalaisia ja brittejä oteta kaikesta huolimatta avosylin vastaan. Hänen mukaansa tämänhetkinen tilanne ei muuta merkittävästi muidenkaan arabien mielikuvia Yhdysvalloista ja liittouman sotatoimista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat