Mainos

Rumsfeld: Baltian maat edistyneet hyvin

Venäjän vastustus ei estä Natoa laajentumasta, vakuuttaa Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld. Hän kiitti Turussa Baltian maiden valmistautumista Naton jäsenyyteen, mutta ei vielä arvioinut niiden mahdollisuuksia saada kutsu jäseneksi ensi vuoden huippukokouksessa.

-On aivan selvää, että kolme Baltian maata ovat edistyneet hyvin puolustuksensa kehittämisessä, Rumsfeld kiitteli tänään Turussa, jossa hän osallistui Pohjoismaiden, Baltian sekä Yhdysvaltojen yhteiseen puolustusministerikokoukseen osana laajaa Euroopan-kiertuettaan. Kiertueen aikana Rumsfeld on käynyt Turkissa, Ukrainassa, Makedoniassa, Kosovossa, Naton päämajassa Brysselissä ja Kreikassa.

Arviot ja selvitykset seuraavasta laajentumiskierroksesta ovat Rumsfeldin mukaan vasta alkamassa Yhdysvalloissa ja muissa Nato-maissa. Niiden tuloksista ei voi vielä sanoa mitään.

-Naton politiikka on pitää ovet auki. Olemme ylpeitä, että maat haluavat hakea liiton jäsenyyttä.

Puolustusministeri vakuutti myös, ettei Yhdysvaltojen ohjuspuolustushanke vähennä sen kiinnostusta laajentaa Natoa. Asioiden välillä ei hänen mukaansa ole mitään kytkyä. Rumsfeld kieltäytyi ehdottomasti neuvomasta Suomea tai Ruotsia hakemaan Nato-jäsenyyttä, ja sanoi, ettei hänen mielestään maiden liittoutumattomuudella ole vaikutusta Itämeren alueen vakauteen.

Jokaisen maan on tehtävä omat valintansa, hän sanoi. Venäjän vastustus ei Rumsfeldin mukaan vaikuta Naton laajentumiseen. Venäjää kuunnellaan, ja sen kanssa tehdään yhteistyötä, mutta se ei voi estää laajentumista.

-Millään maalla ei ole veto-oikeutta Naton laajentumiseen, Rumsfeld korosti. Rumsfeld muistutti, että Venäjä vastusti myös Naton edellistä laajentumista, jolloin jäseniksi otettiin Puola, Unkari ja Tshekki. -Monet silloin liittyneistä maista sanovat nyt, että niiden suhteet Venäjään ovat nyt paremmat kuin ennen jäsenyyttä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.