Mainos

Ruhtinas Rainier siunattiin

Monacon ruhtinas Rainier III:n hautajaisiin saapui erityisesti ruhtinaan ystäviä, mutta myös Euroopan kuninkaallisia.

Ruhtinas Rainier

Kuninkaat, kuningattaret ja valtionpäämiehet ovat jättäneet jäähyväisensä Monacon ruhtinas Rainierille.

Hautajaismessu pidettiin Monacon katedraalissa, minne oli kokoontunut yli 60 arvovierasta. Ruhtinasta olivat tulleet hyvästelemään muun muassa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia, Yorkin prinssi Andrew Britanniasta, Espanjan kuningaspari ja Ranskan presidentti Jacques Chirac.

Kahdeksan palatsin vartijaa kantoi Rainierin puna-valkoiseen Monacon lippuun kiedotun arkun palatsista katedraaliin. Satamasta kajahti kanuunoiden kunnialaukauksia ja kirkkojen kellot kumisivat, kun hautajaissaattue siirtyi palatsin pihan poikki.

Mustiin suruhuntuihin verhoutuneet prinsessat Caroline ja Stephanie itkivät avoimesti kulkiessaan arkun perässä yhdessä veljensä, valtaistuimelle nousevan prinssi Albertin kanssa. Useita satoja ihmisiä oli kokoontunut seuraamaan arkun siirtämistä katedraaliin, jossa Rainier vihittiin 1956, ja johon ruhtinatar Grace haudattiin 1982.

-Tässä samassa katedraalissa, lähes päivälleen 49 vuotta sitten, hän meni naimisiin ruhtinatar Gracen kanssa, joka otettiin meiltä pois liian pian. He olivat ainutlaatuinen pari, heidän sielunsa ja sydämensä olivat yhtä, lausui arkkipiispa Bernard Barsi hautajaispuheessaan.

Rainier laskettiin haudan lepoon Gracen viereen myöhemmin tänään yksityisessä tilaisuudessa.

Hautajaisten turvatoimet olivat erittäin tiukat. Merkkihenkilöiden turvallisuutta valvoi 1300 poliisia ja suljetussa ilmatilassa partioivat tutkakoneet ja hävittäjät. Palatsin ja sataman ympäristö oli suljettu muilta kuin alueen asukkailta.

Pienen ruhtinaskunnan kaupat ja liikeyritykset olivat suljettuna tänään ja puna-valkoiset liput liehuivat puolitangossa. Monien kauppojen ikkunoita koristi surunauhalla koristeltu ruhtinaan tai ruhtinasperheen valokuva.

Runsas viikko sitten 81-vuotiaana kuollut ruhtinas Rainier nousi valtaistuimelle 1949, ja hän oli Euroopan pisimpään vallassa ollut monarkki. Rainier nosti ruhtinaskunnan turismin ja pankkitoiminnan avulla kukoistavaksi. Grimaldin suku on hallinnut Monacon ruhtinaskuntaa yli 700 vuotta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 15.04.2005)

(APTN 15.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.