Mainos

Rubin: Afganistanin pommituksissa ei tarvita taukoa

Britannian hallitus joutuu yhä tiiviimmin kappailemaan yleisen mielipiteen säilyttämisestä Afganistanin sodan puolesta. Samanlaisessa tilanteessa oli Yhdysvallat Kosovon sodan aikana. Silloin sodan puolesta PR-työtä tehneet uskovat, että nyt kansalaisten tuki on helpommin saavutettavissa, myös Britaniassa.

Yhdysvaltain Kosovon sodan aikana PR-toiminnasta vastasi apulaisulkoministeri James Rubin (kuvassa). Hän uskoo, että nyt ei ole tarvetta taukoihin pommituksissa - tai muihinkaan temppuihin - jotta kansan tuki sodalle voitaisiin säilyttää.

Amerikkalaiskoneet hakevat hyvitystä syyskuun 11. päivän terroriteoille Afganistanissa. Kukaan ei tiedä, millaisia vahinkoja jatkuva pommitus aiheuttaa talebaneille, mutta se tiedetään, että yleiselle mielipiteelle se on tuhoisaa. Enemmistö briteistä on jo sitä mieltä, että pommituksissa olisi syytä ainakin pitää tauko, jotta avustusjärjestöt saisivat viedä kuormansa siviileille.

USA:n entinen apulaisulkoministeri ei usko, että tauosta olisi mitään hyötyä edes yleisen mielipiteen vaalimisessa.

- Ongelma tauoissa on, että niille löytyy aina hyvä tekosyy. Mitä nopeammin operaatio auttaa pohjoista liittoumaa ja muita tekemään selvän Talebanista, sitä nopeammin voidaan pitää todella pitkä tauko, eli lopettaa koko ilmahyökkäys.

Lontoossa PR-toimiston palveluksessa nykyisin oleva James Rubin oli Bill Clintonin hallinnossa vastuussa Kosovon sodan julkisesta kuvasta USA:ssa. Silloin yleisen mielipiteen paimentaminen oli Rubinin mielestä paljon hankalampaa kuin nyt.

- Ei ole kyse siitä, etteikö Amerikan kansa olisi mukana pitkällä tähtäimellä. Jos gallupeista vedetään muita johtopäätöksiä, ne ovat mielestäni vääriä. Mitä tulee Britanniaan, pääministeri Tony Blair on niin sitoutunut operaatioon kuin poliitikko vain voi. Hän kykenee säilyttämään kansan tuen ilman valtavaa median mukanaoloa,mikä oli tarpeen Kosovossa. Silloin yleinen tuki oli paljon ohuempaa, Rubin toteaa.

Blair toivoo taatusti, että James Rubin olisi oikeassa. Tuloksettomilta näyttävät pommitukset ovat muodostuneet taakaksi pääministerille, joka on tunnettu siitä, ettei hän halua toimia yleistä mielipidettä vastaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.