Ruandan kansanmurhan päätekijälle elinkautinen

YK:n tuomioistuin on langettanut elinkautisen vankeustuomion ruandalaiselle everstille Theoneste Bagosoralle. Bagosoraa syytettiin vuoden 1994 kansanmurhan suunnittelusta ja toteutuksesta. Myös kaksi muuta entistä upseeria sai elinkautisen. Kolmikon todettiin kansanmurhan lisäksi syyllistyneen sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Tansaniassa toimiva Ruandan kansainvälinen rikostuomioistuin ICTR sai viisi vuotta kestäneen oikeudenkäynnin tuloksen valmiiksi juuri ennen kuin sen toimivalta päättyy vuodenvaihteessa. Tuomioistuin voi vielä kuitenkin käsitellä kahden vuoden ajan tuomion saaneiden valituksia.

ICTR syytti Bagosoraa, 67, Ruandan armeijan ja äärihutujen Interahamwe-liikkeen johtamisesta. Sotilaat ja äärihutut surmasivat noin 800 000 Ruandassa vähemmistönä olevaa tutsia sekä maltillisia hutuja muutamassa kuukaudessa.

Syyttäjien mukaan Bagosora otti maan johdon käsiinsä sen jälkeen kun silloisen presidentin Juvenal Habyarimanan lentokone oli ammuttu alas. Presidentti itse kuoli turmassa.

Bagosora todettiin syylliseksi myös Habyarimanan silloisen pääministerin, useiden muiden poliitikkoja ja kymmenen belgialaisen rauhanturvaajan tappamiseen.

Asianajajan mukaan Bagosora aikoo valittaa tuomiosta.

Habyarimanan langolle pitkä vankeustuomio

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch otti tuomion tyytyväisenä vastaan.

- Tämä tuomio on selvä viesti tyranneille, että jos he syyllistyvät kaikkein hirveimpiin rikoksiin, he viettävät lopun elämäänsä telkien takana, järjestön edustaja iloitsi.

Elinkautisen tuomion saivat myös toinen entinen eversti ja entinen majuri. Tuomioistuin langetti samalla myös 20 vuoden vankeustuomion Habyarimanan langolle. Tätä syytettiin kuulumisesta kuolemanpartioverkostoon, joka tappoi satoja tutseja ja opposition jäseniä.

Kanadalaiskenraali Romeo Dallaire, joka johti YK:n rauhanturvaoperaatiota Ruandassa, kuvasi Bagosoraa yhdeksi kansanmurhan päätekijöistä. Dallairen mukaan Bagosora uhkasi myös ampua hänet.

Bagosora pakeni kansanmurhan jälkeen Kameruniin, missä hänet pidätettiin 1996. Everstin oikeudenkäynti alkoi vuonna 2002 ja päättyi viisi vuotta myöhemmin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat