Mainos

Ruandan kansanmurha-jutun syyteharkinta siirtyy kevääseen

Syytteen nostamisen määräaikaa ns. ruandalaismiehen jutussa on jatkettu toukokuun 2008 loppuun. Porvoossa asunut ruandalaismies vangittiin pitkänäperjantaina epäiltynä joukkotuhonnasta ja on edelleen vangittuna.

Keskusrikospoliisin tutkimukset ovat edelleen kesken, joten syyteharkintaa ei ollut mahdollista aloittaa. Alun perin syyte oli määrä nostaa marraskuun loppuun mennessä. Yksi peruste sille, että syytteen nostamisen takarajaa siirrettiin, on se, ettei epäillyn vangittuna pitämistä ole katsottu kohtuuttomaksi.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Thomas Elfgren KRP:stä ei sulje pois uusia matkoja Ruandaan, mutta juuri nyt niitä ei ole suunniteltu. Hän ei kommentoi meneillään olevaa tutkintaa kuin toteamalla "etteivät epäilyt ole ainakaan vähentyneet". Tutkintaa on tehty sekä Suomessa että myös epäillyn rikoksen tapahtumapaikoilla Ruandassa, missä Keskusrikospoliisin tutkijat ovat käyneet kolme kertaa.

Ruandassa KRP on kuullut kymmeniä ihmisiä. Myös teknistä tutkintaa epäillystä rikospaikasta on tehty, lähinnä sitä varten, että jos tapausta käsiteltäisiin oikeudessa Suomessa, tapahtumapaikkojen hahmottaminen helpottuisi erilaisten karttojen ja muiden visuaalisten esitysten avulla.

Suomessa vuodesta 2003 asuneen miehen epäillään osallistuneen Ruandan kansanmurhan suunnitteluun, johtamiseen ja toteutukseen keväällä 1994. Ruandan kansanmurhassa kuoli lyhyessä ajassa 800 000 tutsia ja maltillista hutua. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan EU-alueella on kymmeniä kansanmurhaan osallistumisesta epäiltyjä. Ruandalaiset haluaisivat heidät tuomiolle kotimaahan. Ruanda ei ole kuitenkaan toistaiseksi esittänyt Suomelle virallista luovutuspyyntöä koskien vangittuna olevaa miestä.

Hanna Ruokangas-MTV3

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.