Mainos

Ruandalaismiehen kotitalon vallanneet todistavat miestä vastaan

Joukkotuhonnasta syytetty 58-vuotias ruandalaismies jätti tänään oman vastauksensa Porvoon käräjäoikeudelle. Puolustuksen mukaan syyttäjä on nimennyt ruandalaisia todistajia, joilla on taloudellisia intressejä. Ruandalaismies on paikallisiin olosuhteisiin nähden ilmeisen varakas.

- Hänelle jäi sinne taloja, peltoja ja vähän metsääkin, kun hän joutui pakenemaan kotimaastaan. Ne henkilöt, jotka ovat ottaneet nämä tilat haltuunsa, todistavat, että päämieheni olisi osallistunut näihin joukkotuhontatekoihin, jotka hän kiistää, kertoo miehen avustaja lakimies Ville Hoikkala.

Ainutlaatuinen joukkotuhontaoikeudenkäynti alkaa Porvoossa syyskuussa. Se vaatii jättimäiset järjestelyt, sillä käräjäoikeus matkaa Ruandaan kuulemaan erityisesti syyttäjien nimeämiä todistajia, joista puolet istuu vankilassa.

Pääkäsittely alkaa kuitenkin Porvoossa, jonne saapuu parikymmentä sekä syyttäjän että puolustuksen nimeämää todistajaa Belgiasta, Sveitsistä, Saksasta ja eri Afrikan maista. Todistajia saapuu myös Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Puolustuksen kutsumat 15 todistajaa ovat olleet syytteessä kuvatuissa tapahtumissa silminnäkijöinä.

- Todistajien saamista on vaikeuttanut se, että nämä Ruandan vuoden 1994 tapahtumat ovat olleet pelottavia ja ihmiset ovat paenneet jonnekin eivätkä halua asiasta enää puhua, Hoikkala sanoo.

Syytetty mies on käsittelyn ajan omasta tahdostaan Suomessa, johon järjestetään videoyhteys Ruandasta.

- Emme voi myöskään luottaa siihen, että Ruandan hallitus toimii asianmukaisesti. Pelkäämme, että mieheen kohdistuisi siellä väkivaltaa.

Tämänpäiväisessä valmisteluistunnossa pohdittiin myös tulkkausasioita. Rauhallisesti esiintynyt mies kertoi, että hän haluaa tulkkauksen ruandan lisäksi ranskaksi.

Valtionsyyttäjä Raija Toiviainen vaatii miehelle elinkautista vankeutta. Hänen mukaansa mies on osallistunut tuhansien tutsien surmaamiseen Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994.

Mies on ollut tutkintavankeudessa Vantaan vankilassa yli kaksi vuotta. Puolustus on vaatinut hänen vapauttamistaan oikeudenkäynnin ajaksi, mutta oikeus ei ole suostunut siihen, koska epäillystä rikoksesta on säädetty ankara vankeusrangaistus. Lisäksi oikeus katsoo, että syytetty saattaisi ulkomaalaisena paeta Suomesta.

Hoikkala ei niele oikeuden näkemystä.

- Mihin hän menisi, vanha mies.

Katso Johanna Tuurin juttu (Seitsemän uutiset 17.7.2009)

"SYYTTÄJÄN TODISTAJILLA TALOUDELLISIA INTRESSEJÄ"

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja