Mainos

Ruanda-syytetty selitti asekirjettään oikeudessa

Joukkotuhonnasta syytetty Francoise Bazaramba selitti tänään Porvoon käräjäoikeudessa kirjettä, jossa hän puhuu aseen hankkimisesta. Kotikuntansa pormestarille osoittamassaan, ruandankielisessä kirjeessä Bazaramba sanoo suomennoksen mukaan: "Sain äsken nykyaikaisen aseen."

Bazaramban omat kertomukset tulkkaa ensin ruandalainen tulkki ruandasta ranskaksi ja sitten guinealainen tulkki ranskasta suomeksi.

Puolustus pyysi ruandan kielen tulkkia kääntämään alkuperäisen katkelman. Tulkki käänsi sen ruotsiksi, jota taitaa paremmin kuin suomea.

- Jag skriver till Er för att informera Er om att under dessa dagar har jag sett ett vapen som tillhör kategori Kalshnikov, kirjeessä lukee tulkin mukaan.

Se tarkoittaa, että Bazaramba on vain nähnyt rynnäkkökiväärin. Kirje on käännetty suomeksi ranskan kautta, eikä sen ranskalaistakaan versiota voi tulkita niin, että Bazaramba olisi hankkinut aseen.

Oikeudessa Bazaramba kertoi, että hän oli nähnyt aseen ja pyytänyt pormestarilta lupaa sen hankkimiseksi. Kirjeen hän oli lähettänyt toukokuussa 1994.

- Pyysin lupaa Ruandan senaikaisen tilanteen vuoksi. Siihen aikaan oli paljon rosvoja, jotka hyökkäsivät öisin ihmisten asuntoihin. Varsinkin rosvoilla oli joskus aseita, eleettömästi esiintynyt Bazaramba sanoi.

"Asiakirjojen painoarvo kyseenalainen"

Bazaramban puolustajiin kuuluva varatuomari Tommi Heinonen päivitteli, mitä painoarvoa voidaan antaa asiakirjoille, joiden käännös on kyseenalainen.

- Siihen palataan myöhemmin, oikeuden puheenjohtaja laamanni Lars Karlsson sanoi.

Bazaramba vastaili iltapäivällä puolustajiensa kysymyksiin. Nämä pyrkivät osoittamaan, että Bazarambaa vastaan todistavat ruandalaiset ovat tekaisseet syytöksensä, koska tavoittelevat henkilökohtaista etua.

Toissa päivänä oikeudessa kuultiin syyttäjän todistajana yhdysvaltalaista Afrikan-tutkijaa Timothy Longmania, joka keräsi Ruandassa tietoja kansanmurhasta ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchille. Hänelle paikalliset olivat kertoneet, että Bazaramban kotona suunniteltiin tutsien kansanmurhaa.

Puolustaja Heinonen sanoi tänään MTV3:lle, että Longmanille kerrottu on toisen käden tietoa eikä Longman ollut hankkinut tietojaan ikään kuin rikostutkintaa suorittaakseen vaan selvittääkseen kansanmurhaa yliopistotutkijana.

Syyttäjät vaativat Bazaramballe rangaistusta joukkotuhonnasta Ruandan kansamurhan aikaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.