Mainos

Ruanda-puolustus pettyi päätökseen - valittaa YK:hon

Ruandan joukkotuhonnasta tuomittua päämiestään Francois Bazarambaa puolustanut lakimies Ville Hoikkala on hyvin pettynyt korkeimman oikeuden päätökseen.

Korkein oikeus kertoi tänään hylänneensä niin sanotun Ruandan joukkotuhonta-asiaa koskeneen valituslupahakemuksen. Hylkäävä päätös merkitsee sitä, että hovioikeuden asiassa aiemmin antama elinkautinen vankeusrangaistus jää pysyväksi.

– Olen pettynyt, mutta taistelu jatkuu. Valitamme YK:n kidutuksenvastaiseen komiteaan. Suomi on tässä asiassa rikkonut YK:n kidutuksen vastaista yleissopimusta ja hyväksynyt tässä asiassa kiduttamalla saatua näyttöä, Hoikkala kertoo MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa oikeusprosessista tulee vielä oikeudellisesti haastava. Hänen mukaansa korkeimman oikeuden päätös on Bazaramballe "henkilökohtainen tragedia". YK:n kidutuksen vastainen komitea ei voi kumota Suomen oikeusistuinten päätöksiä, kertoo kansainvälisen oikeuden professori Turun yliopistosta. Jotkut maat ovat kuitenkin päästäneet vankeja vapaaksi, jos YK on moittinut asian käsittelyä.

Valituslupaa hakenut ruandalaismies tuomittiin vuonna 2010 Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa joukkotuhonnasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Helsingin hovioikeus piti rangaistuksen ennallaan maaliskuussa 2012 antamallaan tuomiolla.

Helsingin hovioikeus katsoi alkuvuodesta, että Francois Bazaramba käski surmata seitsemän ihmistä ja surmasi itsekin useita ihmisiä. Hän muun muassa johti hyökkäyksiä, levitti propagandaa ja käski polttaa koteja.

Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994 tapettiin ainakin 800 000 ihmistä. Hutut surmasivat tutseja ja maltillisia hutuja.

Hovioikeuden mukaan Bazaramba halusi kokonaan tai osittain hävittää Ruandan tutsit. Hän on taustaltaan hutu ja nyt yli 60-vuotias.

Hän on koko prosessin ajan kiistänyt syyllisyytensä. Bazaramba on istunut vankeudessa jo reilut viisi vuotta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.