Mainos

Ruanda-jutun osapuolet kiistelevät kidutusteemasta

Tähän mennessä jo lähes kolme miljoonaa euroa maksanut Ruanda-oikeudenkäynti jatkuu Helsingin hovioikeudessa. Käytännössä koko juttu käydään uudelleen läpi.

Syyttäjä on valittanut syytekohdista, jotka käräjäoikeus hylkäsi ja syytetty Francois Bazaramba taas niistä kohdista, joissa hänen katsottiin olevan syyllinen joukkotuhontaan Ruandassa 1994.

Hovioikeuskäsittelyn kiistellyimmäksi teemaksi on nousemassa se, onko todistajalausuntoja saatu kiduttamalla. Käräjäoikeus hylkäsi osan lausunnoista, koska se katsoi, että näin on käynyt.

- Onko mitään näyttöä siitä, että Ruandan valtio olisi kiduttanut todistajia? Kaikkien asiassa kuultujen todistajien lausuntojen hyödyntäminen on sallittava, syyttäjä Raija Toiviainen perusteli asiaesittelyssä.

- Hyödyntämisen kohteina olevat todistajien lausunnot on annettu vapaasta tahdosta ja olosuhteista, joihin ei ole liittynyt minkäänlaista ulkoista pakottamista tai muuta painostamista, Toiviainen jatkoi.

Bazaramban puolustus vaatii, että hovioikeus toteaisi kaikki syyttäjän todistajien lausunnot kidutuksella saaduiksi.

- Se on päivän selvää, että todistajia on kidutettu. Kidutusteema on tärkeä teema oikeudenkäynnissä, puolustustiimin vetäjä Ville Hoikkala sanoi.

Puolustuksen mukaan Ruandan nykyhallinto sitoutui 2009 YK:n kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen, halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastaiseen yleissopimukseen. Syyttäjän Toiviaisen mukaan sopimusta ei voida soveltaa tässä asiassa.

Uusia todistajia

Sekä syyttäjä että puolustus tuovat hovioikeuteen uusia todistajia, joita on tarkoitus kuulla Afrikassa.

Muilta osin syyttäjän syytekirjelmä pysyy entisenlaisena.

- Bazaramba antoi surma- ja väkivaltatöissä valmennettavaa koulutusta. Bazaramba surmasi ampuma-aseella useita tutseja ja antoi useita tappamiskäskyjä, Toiviainen kuvaa.

Ruandalainen pastori kiistää syyllisyytensä.

- Lieventäviä asianhaaroja ei ole, koska hän on syytön, Hoikkala puolusti yli neljä vuotta vangittuna ollutta Bazarambaa.

Bazaramba itse oli oikeudessa hyvin tyyni.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.