Mainos

Ruanda-jutun käsittely Sambiassa epävarmaa

Helsingin hovioikeudessa on alkanut Ruandan kansanmurhaa koskeva oikeuskäsittely. Käräjäoikeuden tavoin hovioikeus matkustaa Ruandaan syyskuussa. Hovioikeuden tarkoitus on päästä myös Sambiaan, mutta sinne pääsyssä on ilmennyt ongelmia.

- Parlamentti ei ole koolla. Hallitus on eronnut ja vaalit pidetään syyskuussa. Hovioikeus pyytää edelleen, että pääsisimme Sambiaan, totesi puheenjohtaja, hovioikeudenneuvos Elisabeth Bygglin ennen pääkäsittelyä.

Toisena vaihtoehtona on kuulla todistajia Tansaniassa, kuten käräjäoikeusvaiheessa tehtiin. Ulkoasiainministeriö ja oikeusministeriö selvittävät, myöntääkö Tansania todistajille vastaavanlaisen koskemattomuuden kuin Suomessa.

- Sambiassa olevia todistajia huolettaa Tansaniassa todistaminen, totesi puolustustiimin vetäjä oikeustieteen maisteri Ville Hoikkala.

Hoikkalan mukaan ongelmia on myös siinä, että kaikilla Sambiassa olevilla todistajilla ei ole matkustusasiakirjaa. Valtionsyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan Tansaniasta saadut kokemukset ovat hyviä.

Jutussa on syytteessä Suomessa asuva ruandalainen Francois Bazaramba, joka tuomittiin viime kesänä käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeuteen. Tuomio tuli joukkotuhonnasta Ruandassa vuonna 1994.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.