Röyhkeiden asuntomurtojen sarja: Epäillään yöllistä kaasutusta

Pohjanmaan ja Keski-Suomen alueella on parin-kolmen viikon aikana tapahtunut jo parinkymmenen röyhkeän asuntomurron sarja, joissa asunnoissa on käyty yöllä talonväen nukkuessa.

Yksi kansainvälinen rikollisliiga on jo pidätetty murroista epäiltynä, poliisi pelkää uusien liigojen maihinnousua kesän tullessa.

– Nyt on huomattu, että myös maaseudulla on arvotavaraa ja talot ovat sopivan kaukana toisistaan, joten naapuritkaan eivät havaitse murtoja helposti, sanoo rikoskomisario Anders Åfors Keski-Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Ryöstetyiksi joutuneiden talojen asukkaat ovat hämmästelleet sitä, miksi he eivät ole heränneet, kun kotiin murtaudutaan ja taloista putsataan kaikki arvo-omaisuus.

– Olen niin huonouninen, että normaalioloissa olisin varmasti herännyt varkaiden tuloon. Nyt nukuin sikeämmin kuin moneen vuoteen ja aamulla oli pää kovin kipeä, kertoo erään talon isäntä.

Hän uskoo vahvasti, että asuntomurtoliiga käytti kaasutusta, jolla talojen asukkaat pysyivät sikeässä unessa. Rekkaryöstöissä kaasutus on jo arkipäivää, mutta toistaiseksi Suomessa ei asuntomurtojen kohdalla ole havaintoja unikaasun käytöstä.

– Vaikea ottaa kantaa nyt, onko kaasua käytetty, mutta mikään ei kuitenkaan alustavissa teknisissä tutkimuksissa viittaa siihen. Jos he käyttäisivät kaasua, heidän olisi varustauduttava suojavälinein, jotta pääsisivät tekemään keikkansa talon sisälle, sanoo rikoskomisario Åfors.

Tutkinta on vaikeaa, sillä pidätetyt ovat tuttuun tapaan täysin tuppisuita.

– Yleensä he väittävät, etteivät edes muista mitään, naurahtaa Åfors.

Maaseudun rauha poissa?

Taloista on viety korut, rahat ja kännykät, tällä kertaa myös aseet ovat kiinnostaneet.

– Se on uusi piirre, tähän saakka on keskitytty nimenomaan koruihin, jotka on helppo muuttaa rahaksi, tietää Åfors.

Vetelin ja Halsuan alueella murtoja tehtiin kuuteen taloon. Kylillä kansa on nyt varovaista.

– Hyvin röyhkeältä tuntuu, että mennään taloihin vaikka väki on kotona, sanoo Mikko Tunkkari.

Enää kukaan ei pidä ovia lukitsemattomina edes päivisin.

– Ei, kyllä ovet menevät lukkoon kun navettaan lähdetään. Ja on se aika pelottavaa ajatella, että varkaat voivat tulla yöllä, vaikka ovet olisivat lukossakin, sanoo Monika Klemola.

Kaikkinensa viime vuosien asuntomurtoliigojen nousu maaseudulle tuntuu muuttaneen jotain peruuttamattomasti.

– Kyllä tämä herättää ajatuksen, että ei tämä enää ole sama Suomi kuin ennen, sanoo Olavi Luotsinen.

Lue myös:

    Uusimmat