Mainos

Röyhkeä rikossarja: Kuorma-autolla oven läpi sisälle kiinteistöön

Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen poliisi on selvittänyt laajan röyhkeiden omaisuusrikosten sarjan.

Poliisi epäilee kahta miestä kymmenistä rikoksista, jotka kohdistuivat pääasiassa Etelä-Suomen huoltoasemaketjujen liikennemyymälöihin sekä polttoaineen jakeluautomaatteihin.

Tutkinnan yhteydessä on selvinnyt lisäksi useita myymälämurtoja muun muassa kamera- ja autoliikkeisiin sekä rautakauppoihin.

Saaliina rekkalastillinen ilotulitteita

Poliisi epäilee rikoksista Kanta-Hämeestä kotoisin olevia, vuosina 1974 ja 1975 syntyneitä miehiä, jotka ovat pääosin myöntäneet tekonsa. Epäillyt tekijät otettiin kiinni Hämeenlinnan keskustassa tapahtuneen seteliautomaatteihin kohdistuneen murron jälkeen.

- Heillä on rikollinen tausta, he ovat istuneet vankilassa aiemmin. Kyse on elämäntaparikollisuudesta, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Uotila Varsinais-Suomen poliisilaitokselta.

Epäillyt toimivat poliisin mukaan naamioituneina ja murtautuivat 50-300 kilometrin säteellä asuinpaikastaan lähes viikoittain liikekiinteistöihin. Lisäksi he anastivat mukaansa muun muassa useita kassakaappeja, jotka he mursivat auki muualla. Liikekiinteistöissä he mursivat auki rahanvaihto- ja polttoaineautomaatteja setelirahan toivossa.

Useissa tapauksissa tekijät olivat olleet liikkeellä tekoa varten anastamallaan kulkuneuvolla, kuten kuorma-autolla, joka ajettiin useassa kohteessa ovien läpi sisälle liikekiinteistöön. Autolla kuljetettiin kassakaappi tai muu omaisuus pois.

- Miehet myös ajelivat liiketilojen sisällä ajoneuvoilla. Epäillyt ovat kertoneet ajelleensa esimerkiksi Pirkanmaan Ideaparkissa.

Miesten jäljiltä on löytynyt tähän mennessä paljon anastettua omaisuutta, kuten aseita ja työmailta peräisin olevia räjähteitä, rekallinen ilotulitteita sekä kateissa olleita kuorma-autoja ja muita kulkuneuvoja.

- Teot suurenivat ja tulivat ryöhkeämmiksi rikosketjun edetessä. Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä räjähteillä tai aseilla oli tarkoitus tehdä, Uotila sanoo.

Saalis yli 100 000 euroa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi miehet tämän kuun alussa useista rikoksista todennäköisin syin epäiltynä. Tutkinnan aikana vahvistui myös poliisin ennakkoarvio siitä, että samat epäillyt ovat olleet erittäin laajan perinteisiä omaisuusrikoksia sisältäneen rikossarjan takana.

Poliisi on tähän mennessä selvittänyt jutussa yhteensä yli 80 eri omaisuusrikosta. Ne tehtiin pääosin Kanta-Hämeessä, joitakin törkeitä varkauksia tehtiin viime syksynä myös Varsinais-Suomessa vuoden 2009 alun ja tämän vuoden maaliskuun välisenä aikana.

Anastetun omaisuuden arvo on ollut huomattava, yli satatuhatta euroa. Lisäksi pelkästään teoista aiheutuneet rikosvahingot nousevat useisiin satoihin tuhansiin euroihin.

Poliisi pitää rikossarjaa kokonaisuudessaan selvitettynä. Esitutkinta valmistuu lähiviikkoina, jonka jälkeen asia siirtyy syyteharkintaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.