Mainos

Rovajärven kranaatinheitinturman aiheutti huolimattomuus

Joulukuussa 2005 tapahtuneen kranaatinheitinonnettomuuden tutkintalautakunta suosittelee puolustusvoimille turvallisuuden tehostamista.

Kaksoislataus rikkoi kranaatinheittimen putken ampumaharjoituksissa Rovajärvellä joulukuussa 2005. Turmassa menehtyi yksi varusmies ja viisi loukkaantui vakavasti.

Onnettomuustutkintalautakunnan mukaan turman aiheutti poikkeaminen harjoitelluista toimintatavoista, ja viime kädessä kahden onnettomuusryhmässä olleen varusmiehen tilannetietoisuuden menetys, joka saattoi johtua osin väsymyksestä.

- Asiat olivat tiedossa, oikeat toimintatavat olivat tiedossa, mutta niiden merkitys turvallisuuden kannalta oli epäselvä. Siinä takana oli erilaisia taustatekijöitä. Ryhmän jäsenet eivät ilmeisesti tienneet, mikä merkitys tietyillä opituilla toimintatavoilla on toiminnan turvallisuuteen, onnettomuustutkintalautakunnan puheenjohtaja Timo Karppinen painottaa.

Puolustusvoimissa kranaatinheittimiin liittyvää turvallisuutta on parannettu turman jälkeen.

- On pudotettu heittimien tulinopeutta ja tehty muita toimia niin, että koulutus kyetään rauhan aikana toteuttamaan turvallisesti. Ottaen kuitenkin huomioon sen tavoitteen mihin me harjoittelemme eli kriisiajan toimintaa, puolustusvoimien jalkaväen tarkastaja eversti Seppo Toivonen kertoo.

Kovapanosammuntoja ei aiota kuitenkaan olennaisesti vähentää.

- Sinänsä kovilla ampumatarvikkeilla ampuminen on osa sotilaskoulutusta. Kranaatinheittimistössä vielä se liittyy kokonaisjärjestelmään, tulenjohtamiseen, tuliasematoimintaan eli se muodostaa järjestelmän, jossa tämä kovien ampumatarvikkeiden käyttö on ihan olennainen osa, Toivonen painottaa.

Turvallisuuden perantamiseksi toimintatavat on otettu kokonaisvaltaisesti syyniin.

- Meillä on kolme asiaa; organisaatiota täytyy tarkistaa, täytyy tarkistaa ohjeistus ja tehostaa ja parantaa koulutusta, puolustusvoimien koulutuspäällikkö eversti Heikki Bergqvist kertoo.

Kranaatinheittimien turvallisuuden parantaminen jatkuu puolustusvoimissa. Kaksoislatauksen estäviä laitteita testataan. Ensisijaisena tavoitteena on ollut hankkia tai kehittää mekaaninen estolaite.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.