Mainos

Rotujen väliset ristiriidat kärjistyvät Yhdysvalloissa

Jenan pikkukaupungista on tullut yhtäkkiä rotujen välisen eriarvoisuuden symboli.

Yhdysvalloissa puhjenneet rotumielenosoitukset kertovat, että jännitteet kytevät yhä maan mustaihoisen ja valkoihoisen väestön keskuudessa. Louisianassa, Jenan pikkukaupungissa marssi eilen noin 15 000 mielenosoittajaa vastustaakseen mustaihoisten nuorten saamia rankkoja syytteitä valkoihoisten nuoren pahoinpitelystä.

Hiljainen Jenan pikkukaupunki on yhtäkkiä koko maailman mielenkiinnon kohteena. Kaupungista on tullut rotujen välisen eriarvoisuuden esimerkkitapaus ja sinne tungeksi väkeä osoittamaan mieltään joka puolelta maata.

Mieltäänosoittamassa oli myös tunnettuja ihmisoikeusaktivisteja.

- Jokaisen oli istuttava bussin takaosassa rotuerottelun aikana, mutta Montgomery symbolisoi sen vastustamista, kaikki mustat eivät voineet äänestää ja Selma symbolisoi äänioikeuttamme. Jenasta on tullut rikoisoikeuden epätasa-arvon symboli, kertoo ihmisoikeusaktivisti Al Sharpton.

Sharpton viittasi tapahtumaketjuun, joka sai alkunsa viime vuoden puolella. Valkoihoiset opiskelijat pelottelivat mustaihoisia koulutovereitaan ripustamalla puuhun hirttosilmukoita, joka viittaa eteläosavaltioissa mustien lynkkauksiin.

Valkoisia poikia ei syytetty viharikoksesta ja mustien mielestä jupakka painettiin villaisella. Sitten valkoisen koulutoverinsa mukiloineet mustaihoiset pojat asetettiin rankkoihin syytteisiin murhan yrityksestä. Vaikka syytteitä lievennettiin myöhemmin, vahinko oli jo tapahtunut; mustaihoisten mielestä oikeus ei ole sama mustille ja valkoisille.

- Kunnes poikaani ja muihin kohdistuvat syytteet hylätään, niin kaupunki pysyy jakautuneena tällä tavalla.Viranomaiset kiistävät väitteet rotusyrjinnästä, toteaa Marcus Jones, yhden syytetyn isä.

Jenan tapahtumia seurataan tarkasti myös Washingtonissa. Presidentti George W. Bush esitti huolensa tilanteesta eilen ja kongressi aikoo selvittää, mitä Jenan oikeussaleissa on todella tapahtunut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.