Mainos

Roskista kultaa? Maailmankuulussa slummissa muhii satojen miljoonien bisnes

Intian suurin slummi Mumbain Dharavi tunnetaan muunakin kuin Slummien miljonääri -menestyselokuvan päänäyttämönä.

Alueelle on vuosien saatossa kehittynyt kierrätysbisnes, josta toivotaan apua 19 miljoonan asukkaan kaupungin jäteongelmaan.
 
Dharavi on maailman suurimpia slummiksi kutsuttuja paikkoja, mutta nykyään se on myös merkittävä teollisuusalue. Taloustieteilijät ovat arvioineet, että Dharavin jätebisnes tuottaa vuodessa satoja miljoonia euroja - eri asia tosin on, kenen taskuun.
 
Pienet yrittäjät pyörittävät Dharavin pölyisillä ja kapeilla kaduilla kukin omaa kierrätystoimintaansa. Suurkaupungin kaduilta kerätty jäte lajitellaan, pestään ja murskataan raaka-aineeksi, josta monet suuryritykset tekevät uusia tuotteita.
 
Suurimman työn tekevät Abduliksi ja Manishiksi esittäytyvien miesten kaltaiset köyhät kyläläiset, jotka tulevat Mumbaihin paremman elämän toivossa. He tienaavat päivässä muutaman euron.
 
Abdulin yli kymmenentuntinen työpäivä kuluu pimeässä pikkuvajassa muovijätteen keskellä. Manish puolestaan kantaa noin 70 kilogramman painoisia säkkejä 40 asteen helteessä. Hänen tehtävänsä on pestä ja kuivattaa Abdulin ja muiden lajittelemaa muovijätettä.
 
– Monilla ei ole hanskoja ja esimerkiksi hitsaamossa työskentelevillä on harvoin suojalasit. Työolosuhteet ovat heille todella huonot, mutta he tekevät tätä, koska maaseuduilla olot ovat vielä köyhemmät, slummikierroksia Dharavissa järjestävän Reality Toursin opas Mayur Parmar kertoo.
 
Isoimmat voitot kasvavasta kierrätystoiminnasta käärivät lopulta kansainväliset suuryritykset, jotka ostavat kannaltaan halvalla Dharavissa käsiteltyä jätettä.

Silti monet slummiasukkaat eivät valita. Pienetkin tienestit auttavat heitä parantamaan elinolosuhteitaan, ja moni asukas onkin ylpeä Dharaviin rakennetuista kouluista, kaupoista ja liiketiloista.
 
Dharavin kaltaisen toiminnan toivotaan myös tuovan helpotusta Mumbain jäteongelmaan, joka uhkaa muun Intian lailla paisua hallitsemattomaksi.
 
Tutkimusten mukaan muutamassa kymmenessä vuodessa Intian kaupunkijätteen määrä viisinkertaisuu.
 
Kaupunkien kaatopaikat tulvivat jo nykyään roskista, ja noin 60 prosenttia jätteistä päätyy vesistöihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.