Roskaruokaa pöytiin pyhäinpäivänä

Lähes 200 kodissa syödään pyhäinpäivänä 3.11. roskaruokaa. Sillä ei kuitenkaan tällä kertaa tarkoiteta epäterveellistä ruokaa. Ajatuksena on valmistaa illallinen kaapista löytyvästä ylijäämäruuasta: nuupahtaneista, vanhentuneista tai kaappiin unohtuneista, mutta vielä käyttökelpoisista raaka-aineista.

- Facebookissa tapahtumaan on jo ilmoittautunut 176 osallistujaa, ehkä-vastaajiakin on jo toista sataa, iloitsee idean isä, kaupunkiaktiivi ja yhteiskunnallisen markkinoinnin suunnittelija Arto Sivonen Måndag-yrityksestä.

Hävikkiruokaillallisen taustalla on todellinen ongelma. Tutkimusten mukaan kodeista päätyy roskiin 150 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa eli yli 20 kiloa jokaista suomalaista kohden. Kotitalouksien ostamasta ruuasta 5 prosenttia päätyy roskakoriin. Eniten roskiin päätyy vihanneksia ja juureksia.

- Tutkimuksia ruokahävikistä on tehty paljon, mutta asiasta puhutaan liian vähän. Tieto ei ole muuttunut käytännön tekemiseksi ja siksi tarvitaan Roskaruokaillallisen kaltaisia tapahtumia. Sitä paitsi eilisen ruuan käyttäminen säästää rahaa, selittää Sivonen tapahtuman taustoja.

Eilistäkin ruokaa voi syödä

Sivosen mielestä ihmisiltä menevät sekaisin viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -päivämäärä.

- Ei uskalleta käyttää eilistä ruokaa. Yhteiskunta on niin steriili, että kaikkialla nähdään bakteereja. Ei uskalleta luottaa omaan haju- ja makuaistiin vaan tuijotetaan päivämääriä.

Järjestäjät keräävätkin Roskaruokaillalliseen osallistuvilta reseptejä, joista muut voivat ottaa oppia hävikkiruuan valmistukseen.

Sivonen toivoo, että hävikkiruuan hyödyntäminen leviäisi kodeista henkilöstöruokaloihin, ravintoloihin ja kauppoihin.

- Muutos voi tapahtua alhaalta ylöspäin. Jos kansalaiset innostuvat eilisen ruuan hyödyntämisestä, sieltä voi tulla paineita työpaikkaruokaloihin ja kauppoihin. Sitä kautta saadaan ehkä isompia muutoksia aikaan ja voidaan vaikka muuttaa lakeja, jos ne estävät hävikkiruuan käyttämistä, toivoo Sivonen.

Kotitalouksien roskiin heittämän ruuan arvo on 500 miljoonaa euroa vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat