Mainos

Roskaruoan mainontakielto vielä kaukana

Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan mielestä varsinkin lastenohjelmien yhteydessä esitettävät karkki- ja limonadimainokset kolkuttelevat kohtuuden rajoja.

Roskaruokaa koskevan mainontakiellon toteutuminen on vielä kaukana edessäpäin, jos kieltoa ylipäätään tulee. Asiaa on käsitelty Kansanterveyslaitoksen, Opetushallituksen ja Kuluttajaviraston keskusteluissa.

- Käsittelyä jatketaan niin, että ensi vuoden keväällä on asiantuntijaseminaari elintarvikkeista ja mukana on myös Elintarvikevirasto. Tuolloin pohditaan sitä, millaisia ohjeita elintarvikkeista voisi suunnata elinkeinoelämälle, sanoo Kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen.

Elintarvikkeiden mainonnasta ei ole yksityiskohtaisia ohjeita, vaan mainontaa arvioidaan kuluttajansuojalain yleislausekkeen perusteella. Kuluttajansuojalaki kieltää hyvän tavan vastaisen ja sopimattoman markkinoinnin.

Roskaruokien mainonnan rajoittamisesta kertoi ensimmäisenä torstain Aamulehti.

Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan Pekka Puskan mielestä etenkin lastenohjelmien lomassa esitettävät limonadi- ja karkkimainokset kolkuttelevat kohtuuden rajoja.

-Monessa suhteessa lapsiin kohdistuva elintarvikkeiden mainonta on mennyt liian pitkälle, Puska sanoo Aamulehdessä.

Tampereen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan ylipainoisten 12-18-vuotiaiden nuorten osuus on kasvanut Suomessa selvästi vuosina 1977-2003. Esimerkiksi joka viides 12-18-vuotias poika on nykyään ylipainoinen.

Britanniassa roskaruoan televisiomainonta kielletään kokonaan, ellei elintarviketeollisuus suostu tekemään sitä vapaaehtoisesti vuoteen 2007 mennessä.

Ohjeiden laadinta ensimmäiseksi

Suomessa roskaruoan mainonnan kieltäminen vaatisi lainmuutosta. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) pitää markkinointia varten tehtäviä ohjeita ainakin tässä vaiheessa parempina kuin televisiomainonnan suoraa kieltämistä.

- Tähän saakka on lähdetty siitä, että ollaan hivenen varovaisia totaaliselle tv-mainonnan kiellolle. Ainakin ensi vaiheessa asiaa hallitaan menettelytapojen laatimisella, hän kommentoi.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 18.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.