Mainos

Roskapostille sulku kotikonstein

Takaa-ajossa roskapostin lähettäjien ja tietoturvaajien välillä kaikki keinot ovat käytössä. Tietoturvaajat ryhdistäytyivät vastikään joka kotiin jaetulla oppaalla ja lisää roskan hillitsemiskeinoja on tarjolla.

Kymmenittäin, sadoittain roskapostia, törkyviestejä. Ja yhä useammin lähettäjänä näyttäisi olevan tuttu ihminen. Avattaessa sisältö on pelkkää potaskaa ja hyvässä lykyssä sellaiseksi jo otsikosta havaittavissa. Huonoimmillaan ikävien väärinkäsitysten lähde.

- Ideahan näillä roskaposteilla ja haittaohjelmilla juuri on se, että ne saavat käyttäjän mielenkiinnon heräämään. Kun lähettäjänä näyttää olevan se tuttu henkilö, oma työkaveri tai ystävä, niin silloin käyttäjä helposti menee ja avaa sen sähköpostiviestin tai jopa saattaa vastatakin siihen, tietoturva-asiantuntija Jani Arnell Viestintävirastosta kertoo.

Tavallisimmin roskaposti tulee muulla kuin suomenkielellä - vieraskielinen otsikko onkin yksi hälytysmerkki. Jos vastaa viestiin, antaa roskapostittajille taas yhden uuden, toimivaksi osoittautuneen osoitteen. Ja nehän ovat rahanarvoisia.

Sähköpostiosoiteryhmiä on helppo kaapata mm. yritysten ja järjestöjen kotisivuilta.

- Organisaatioiden tulisi aina harkita sitä, että millä tavalla ja missä omia sähköpostiosoitteita jaetaan mm. kotisivujen välityksellä. Että ovatko ne siellä kotisivuilla suoraan selkokielisinä niin, että tällaiset erityyppiset kaappausohjelmistot tai haittaohjelmat pystyvät helposti niitä käsittelemään, Arnell kertoo.

Sähköinen allekirjoitus on postin aitouden takuu.

Roskapostittajien kaappauksia voi myös mukavasti vaikeuttaa laittamalla kotisivuille sähköpostiosoitteiden perään jonkin helposti tunnistettavan hämäys-lisäyksen. Lisäys jätetään pois oikeassa käytössä.

Tehokas keino on myös piirtää tai muuten kuvata sähköpostitunnus kotisivulla. Sitä ei haittaajanörtitkään saa imuroitua, kuten suoraan selkokirjoitettuja osoitteita.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 25.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.