Mainos

Roskaposti ja virus usein yhteydessä toisiinsa

Roskasähköposti liittyy yhä useammin tietokoneviruksiin ja matoihin. Vaikka roskaposti on useimmiten mainontaa, ovat virusten ja matojen kirjoittajat sekä roskasähköpostin lähettäjät yhdistämässä voimiaan.

- Tämän vuoden aikana havaittu trendi on se, että virukset ja -madot levittävät koneisiin ohjelmia, joita roskasähköpostin levittäjät käyttävät hyväkseen, kertoo tietoturva-asiantuntija Kauto Huopio Viestintävirastosta.

Madon mukana kotikoneeseen saattaa esimerkiksi tulla ohjelma, jonka kautta roskasähköpostin lähettäjä voi laitaa kotikoneen levittämään viestejään eteenpäin. Viestit näyttävät silloin tulevan kotikoneesta. Oikeasti olisivat peräisin toiselta puolen maapalloa. Käyttäjä ei välttämättä edes huomaa kotikoneensa toimivan välityspalvelimena ennen kuin operaattori ottaa yhteyttä suurten lähetysmäärien vuoksi. Virukset ja mato-ohjelmat voivat myös kerätä koneella olevia sähköpostiosoitteita. Sitä kautta ne levittävät itseään ja osoitteita.

- Ajan tasalla oleva virussuojaus ja konekohtainen palomuuriohjelmisto ovat erittäin hyviä vastalääkkeitä tällaiseen toimintaan, Huopio sanoo.

- Internetin käyttöön liittyy aina se, että pitäisi tietää vähän, mitä kaikkea on tekemässä. Ei kannata klikata joka ikistä näytölle pomppaavaa Asennatko tämän ohjelman koneeseesi? -ilmoitusta, Huopio jatkaa.

Hän varoittaa myös tietoturvaohjelmatarjouksista, joita joskus tulee roskasähköpostin mukana. Käyttäjä saattaa saada koneelleen vaikkapa vakoiluohjelman. Se kertoo tarkkailupalvelun ylläpitäjälle, mitä www-sivuja koneella luetaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.