Roskapankista päästiin sopuun

Yhdysvaltain kongressi on päässyt vihdoin yksimielisyyteen pitkään hiotusta roskapankkisuunnitelmasta.

Sopimuksen yksityiskohtia hiottiin koko päivä sen jälkeen, kun kongressin pääneuvottelijat olivat ilmoittaneet tehneensä läpimurron neuvotteluissa.

Lopulta kaikki vaadittavat yksityiskohdat saatiin koottua 106-sivuiseen kompromissiesitykseen.

Kongressin on saatava esityksestä vielä aikaan varsinainen lakiesitys, jonka on läpäistävä sekä edustajainhuoneen että senaatin äänestys. Kongressin johtohenkilöiden mukaan tämä kaikki saadaan aikaan alle viikossa.

Ensimmäinen sopuyritys kaatui viime torstaina, ja siitä saakka kongressissa on käyty kuumeisia neuvotteluja roskapankin perustamisen ehdoista.

Useita tiukkoja rajoituksia

Presidentti George W. Bush on esittänyt 700 miljardin dollarin summaa, jolla ostettaisiin pankeilta niiden arvottomiksi käyneet asuntoluotot ja muut ongelmalainat.

Kongressi haluaa tiukan valvontaoikeuden roskapankin toiminnalle, ja aluksi pankkien pelastamiseen annetaankin vain 250 miljardia dollaria eli reilut 170 miljardia euroa.

Samoin roskapankkiin osallistuvien yritysten eroaville johtajille ei saa myöntää niin sanottuja kultaisia kädenpuristuksia eli miljoonien dollareiden arvoisia eropaketteja.

Kongressi halusi saada sovun aikaa tänään iltapäivällä paikallista aikaa, ennen kuin markkinat aukesivat Aasiassa maanantaiaamuna.

Yhdysvalloissa pelättiin maailmalaajuista kurssiromahdusta, jos sopua ei olisi saatu aikaan ja sijoittajien luottamusta Yhdysvaltain pankkeihin palautettua.

Yhdysvaltain kongressin piti päästä vaalitauolle jo perjantaina, mutta lähtö lykkääntyi pankkikriisin vuoksi.

Molemmat Yhdysvaltain presidenttiehdokkaista ovat ilmaisseet alustavan, varovaisen tukensa roskapankkisuunnitelmalle.

Bush luottaa roskapankkisuunnitelmaan

Roskapankkisuunnitelman toteuttaminen tarjoaa Yhdysvalloille välineet estää maan taloudellinen luhistuminen, sanoo presidentti Bush.

Ilman pelastussuunnitelmaa kustannukset saattaisivat Bushin mukaan olla maan taloudelle tuhoisat.

Hän luottaakin siihen, että suunnitelmaan liittyvä lakiesitys viedään nopeasti läpi kongressissa.

Presidentin mukaan suunnitelma lähettää markkinoille ympäri maailman vahvan signaalin, että Yhdysvallat on tosissaan aikomuksessaan palauttaa vakaus ja luottamus talousjärjestelmäänsä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat