Mainos

Roskapankin ei uskota pelastavan USA:n pankkeja

Yhdysvalloissa hyväksytty liki 500 miljardin euron roskapankkisuunnitelma ei pelasta maan pankkialaa, ennustavat analyytikot. Uutiskanava CNN:n mukaan suuri kysymys onkin nyt se, kuinka moni pankki vielä kaatuu ja millä tavalla niiden kohdalla menetellään.

CNN:n haastattelema Stanford Financialin analyytikko Jaret Seiberg ennakoi, että ensi vuonna Yhdysvalloissa kaatuu yli 100 pankkia.

- Roskapankki auttaa, mutta siitä ei tule pelastavaa enkeliä, Seiberg sanoo.

Katteettomien asuntolainamarkkinoiden horjuttama pankkibisnes on nyt hauraimmillaan sitten 1990-luvun alun, jolloin yli 800 liittovaltion takaamaa rahalaitosta kaatui kolmen vuoden sisällä. Amerikkalaisten veronmaksajien rahoja kriisissä paloi tuolloin 125-150 miljardia euroa.

Taloustieteilijä Joseph Mason, joka työskenteli 90-luvulla Yhdysvaltain valtiovarainministeriössä ja on nyt rahoituksen professori Louisianan yliopistossa, ei näe mitään syytä sille, miksi asiat menisivät nyt toisin.

- Meillä pidettiin juuri isot juhlat, joissa ihmiset ja yritykset ottivat liikaa lainaa. Nyt halutaan päästä takaisin normaaliin. Mutta käykö se kivutomasti? Ei, Mason sanoo.

Myös tavalliset säästäjät ovat alkaneet huolestua tosissaan talletustensa kohtalosta. Moni kysyykin, kannattaisiko ylimääräinen käteinen säilöä mieluummin patjan alle kuin pankkitileille.

Keskuspankit kautta maailman vakuuttavat kuitenkin talletusten olevan turvassa. Pankkitalletukset on myös useimmissa maissa turvattu useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin asti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.