Roskakoriin lensivät niin romantiikka kuin äänet Breivikille ja Obamalle

Presidentinvaalien ensimmäisellä äänestyskierroksella hylättiin lähes 10 000 ääntä. Esimerkiksi Uudenmaan vaalipiirissä hylättyjen äänien joukkoon meni eniten sellaisia äänestyslippuja, joihin äänestäjä oli raapustanut jollain tavalla asiattoman merkinnän.

Uudenmaan vaalipiirissä mitättömiä ääniä oli vajaat 1500, ja näistä noin 900:ssa oli asiaton merkintä. Määrä on normaali - presidentinvaaleissa asiattomia merkintöjä harrastetaan yleensä vähemmän kuin vaikkapa eduskuntavaaleissa.

– Tänä vuonna joukossa oli (Norjan joukkosurmaaja Anders Behring) Breivikia, jääkiekkoilijoita, jalkapalloilijoita, Tarja Halosta ja UKK:ta. Myös klassista Aku Ankkaa ja Akun auton rekisterinumeroa 313 esiintyi lipukkeissa. Myös jytkyä ja (Yhdysvaltain presidentti Barack) Obamaa on Uudellamaalla kirjoiteltu, Uudenmaan vaalipiirilautakunnan sihteeri Tuomas Nurmi kertoo.

– Tietysti lipuissa oli perinteisiä piirrustuksia, kirkkoveneitä ja muita. Pieni joukko vaivautuu joka vuosi ihan äänestyskoppiin saakka piirtelemään tällaista, hän lisää.

Tänä vuonna äänestyskopissa oli myös romantiikka kukkinut.

– Omalla urallani oli ensimmäinen kerta, kun lipuketta oli taittamisen jälkeen ihan punahuulin suudeltu. Tämä tulkittiin asiattomaksi merkinnäksi ja se johti siihen, että ääni hylättiin, Nurmi kertoo.

Seiska vai ykkönen? Kutonen vai ysi?

Ääni voidaan hylätä myös silloin, kun äänestäjä on kirjoittanut lappuun ehdokkaansa nimen numeron sijaan - mutta ei aina. Vaalilautakunta pyrkii tulkitsemaan kaikki normaalista numerosta poikkeavat merkinnät ja jos erehtymisen vaaraa ei ole, saatetaan ääni myös hyväksyä.

– Jos lapussa on ehdokkaan numero ja nimi täysin oikeassa muodossa, ääni hyväksytään. Minkäänlaisia kannanottoja puolesta tai vastaan ei saa kuitenkaan lisätä - esimerkiksi hymiö johtaa hylkäykseen, Nurmi sanoo.

– Lähtökohdan pitää olla se, että lapussa on vain numero. Tämä on tyylipuhdas, perinteinen linja, josta ei haluta lipsua vapaampaan suuntaan.

Vaalilautakunta ymmärtää myös esimerkiksi sen, jos omaan lappuseen on kirjoittanut numero kuuden tai numero yhdeksän jälkeen selventävän pisteen tai pienen viivan numeron alle.

Entäpä aiheuttaako kirjoitustapojen muutos - nykylapset oppivat esimerkiksi kirjoittamaan seitsemän ja kakkosen aivan eri tavalla kuin koulunsa vuosikymmeniä sitten käyneet - hämminkiä vaalilautakunnassa?

– Kyllä ne aiheuttavat ongelmia, mutta vaalipiirilautakunta pyrkii aina hakemaan sen äänestäjän tahdon. Tällaisia kirjoitustavan epäselvyyksiä on tosin hyvin pieni määrä esimerkiksi näissä vaaleissa.

Vaalikopissa on mahdollista pyytää ja saada apua, jos syystä tai toisesta ei saa ilmaistua omaa tahtoaan paperille.

Lue myös:

    Uusimmat