Roskaaminen maksaa meille kaikille

Heinäkuu on vuoden roskaisin kuukausi kaupungeissa. Siivoamista riittää etenkin ulkoilmakonserttien ja muiden tapahtumien jälkeen. Roskaamisen asenteisiin pyritään vaikuttamaan Helsingissä Vakava roskaaminen -kampanjalla.

– Tiettyjä vastuita (mm. kattava jätehuolto) on tietysti tapahtumanjärjestäjällä, mutta meillä kaikilla on vastuu huolehtia siitä yhteisestä olohuoneesta, eli Helsingistä. Varsinkin, jos on vapaaehtoisvoimin järjestetty, ei ole kauhean mukavaa, että se jää vain niiden harteille noukkia niitä roskia, että saadaan seuraavallekin vuodelle se tapahtumalupa Helsingin kaupungilta, kertoo Salla Koivusalo Helsingin ympäristökeskuksesta.

Etenkin ilmaistapahtumia voi olla vaikeuksia järjestää vastaisuudessa, jos siivouskulut nousevat liian korkeiksi. Jos kaupungin on osallistuttava jälkisiivoukseen, kaatuu lasku tapahtumanjärjestäjän niskaan. Kaupungin siivouskuluilla on puolestaan suora yhteys veronmaksajiin kunnallisveron kautta. Esimerkiksi Helsingin vuosittaiset katujen ja puistojen ylläpitosopimukset siivouksista vastaavan Rakennuspalvelu Staran kanssa nousevat arvoltaan kymmeniin miljooniin euroihin.

Koivusalo toimii Vakava roskaaminen -kampanjaa vetävän Greening Events -hankkeen projektikoordinaattorina. Vaikka festivaaliväen roskaamisasenteissa on hänen mukaansa parannettavaa, on Helsingin puhtaanapidossa myös toimivia esimerkkejä.

– Rakennusvirastolla on ollut paljon myös puistokummitoimintaa, johon on rekrytoitu useita satoja helsinkiläisiä vapaaehtoisesti huolehtimaan ja siistimään Helsingin eri puistoja. Se on sellaista toimintaa, jota toivoisi näkevänsä enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat