Mainos

Roskaaminen halutaan kuriin – Suomi siivotaan talkoilla toukokuussa

Lumihanki peittää vielä armollisesti talven roskat maastossa. Karkkipaperit, tupakantumpit ja muovipussit paljastuvat lumen alta kuitenkin pian.

Mutta toukokuussa ne saavat kyytiä.

Suomessa järjestetään vapun jälkeen maan historian suurin ympäristökampanja. Suomi puhtaaksi – päivässä -tempauksen järjestäjät haastavat koko kansan siivoustalkoisiin.

Projektin sihteeri Niklas Toivakainen kertoo, että tarkoituksena on myös kartoittaa laittomat kaatopaikat ja muut roskaantumisalueet luonnossa. Suomalaiset voivat kertoa tempauksen nettisivulla paikoista, joissa on erityisen paljon roskia ja jätteitä. Kartoituksessa on mukana myös virallisia tahoja ja yhdistyksiä, kuten Metsähallitus ja Suomen metsästäjäliitto.

– Haastamme mukaan kaikki ihmiset ja järjestöt, jotka liikkuvat luonnossa. Heidän avullaan me saamme aika kattavan rekisterin ja tilaston siitä, miten iso jäteongelma meillä Suomessa oikeasti on, Toivakainen toivoo.

Miksi ihmiset roskaavat?

Roskaaminen on lisääntynyt Suomessa vuosi vuodelta. Ajatus puhtaasta Suomen luonnosta onkin Toivakaisen mielestä enää myytti. Roskaamisvimma liittyy hänen mukaansa toisaalta yleiseen taloudelliseen tilanteeseen ja toisaalta siihen, että ympäristöä ei koeta omaksi.

– Kun ajat ovat niukemmat, roskia päätyy luontoon enemmän, koska varsinkin isompien roskien vieminen esimerkiksi kierrätykseen tai lajitteluun maksaa. Kaupunkien roskaamiseen yksi syy on se, että ihmiset eivät tunne vastuuta omasta ympäristöstään. Kukaan ei heittele karkkipapereita ja tupakan tumppeja lattialle kotona tai puutarhassa, mutta ulkona se on paljon helpompaa.

Suomi puhtaaksi – päivässä -kampanjan idea tulee Virosta, ja se on osa Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuoden tapahtumasarjaa. Tapahtuman virallinen suojelija on tasavallan presidentti Tarja Halonen. Tempaus on järjestetty aiemmin kuudessa eri maassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.