Mainos

Rosetta-luotain onnistuneesti matkaan

Eurooppalainen Rosetta-avaruusluotain on lähtenyt onnistuneesti matkaan. Runsaasti suomalaistekniikkaa sisältävä avaruusluotain laukaistiin avaruuteen Ranskan Guianasta, Etelä-Amerikasta.

Eurooppalaisen Rosetta-avaruusluotaimen laukaisu onnistui tänään kello 9.17 Suomen aikaa Ranskan Guyanasta Etelä-Amerikasta. Kyseessä oli kolmas laukaisuyritys kuuden päivän sisällä.

Rosetta siirtyi ensin kahdeksi tunniksi Maata kiertävälle radalle. Tämän jälkeen luotain irtosi kantoraketistaan ja sen oma moottori käynnistyi antaen sille lisäsysäyksen Maan ilmakehästä poistumiseen. Luotain tavoittaa kohteensa, Tshuriunov-Gerasimenkon komeetan, vasta noin kymmenen vuoden kuluttua. Komeetta on 675 miljoonan kilometrin päässä auringosta.

Vuonna 2008 Rosettan on määrä kohdata asteroidivyöhyke ja välittää siitä havaintoja. Suunnitelmien mukaan Rosettan laskeutuja ottaa otteen läpimitaltaan vain noin neljän kilometrin kokoisesta komeetasta vuonna 2014. Emoalus jää kiertämään ja tutkimaan lähes painovoimatonta komeettaa kahdeksi vuodeksi.
Rosettan tutkimusten odotetaan antavan arvokasta tietoa muun muassa aurinkokunnan synnystä.

Noin miljardi euroa maksavan Rosettan mukana taivaalle nousi myös suomalaista avaruustekniikkaa ja -osaamista. Suomalainen Patria valmisti muun muassa Rosettan rungon ja tehonjakoyksiköt. Patrian kaupan arvo on 15,5 miljoonaa euroa. Lisäksi Ilmatieteenlaitoksen planeetantutkimusryhmä osallistui muun muassa kuuden mittalaitteen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Emoaluksessa on mm. komeettaa ympäröivää kaasukehää tutkiva plasmantutkimuslaite. Rosettan laskeutujaan Ilmatieteenlaitos toimitti muun muassa veden etsintään käytettävän PP-laitteen (Permittivity Probe). Lisäksi Rosetta-projektia ovat rahoittaneet Suomesta muun muassa Tekes ja Suomen Akatemia.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 02.03.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.