Rosetta-luotaimen Philae-alus uhkaa sammua

Rosetta-luotaimen laskeutumisaluksen akut uhkaavat tyhjentyä komeetan pinnalla, kertoo Ilmatieteen laitos tiedotteessaan.

Philae-alus pompahteli laskeutuessaan kilometrin päähän suunnitellusta laskeutumispaikasta ja päätyi jonkinlaiseen kuoppaan tai harjanteen juurelle.

Sijainnin takia Philae on nyt niin varjoisassa paikassa, että auringon valo ei riitä akkujen lataamiseen.

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n asiantuntijat ovat kuumeisesti miettineet tapoja, joilla Philaeta voitaisiin liikauttaa turvallisesti niin, että Philaen tehokkain aurinkopaneeli saisi tarvittavan määrän valoa. Muutoin laskeutujan toiminta päättyy arvioiden mukaan tänään iltapäivällä.

Liikauttamisyritykset riskialttiita

Ilmatieteen laitoksen tämänhetkisten tietojen mukaan Philae on asettunut komeetan pinnalle, mutta seisoo komeetan pinnalla ainoastaan kahdella jalalla.

Philaen liikauttamisyritykset ovat kuitenkin riskialttiita, koska painovoima pyrstötähdellä on äärimmäisen heikko: laskeutuja painaa siellä vain muutamia grammoja.

– Vääränlainen liikehdintä voisi saada sen kellahtamaan nurin tai pahimmassa tapauksessa työntää sen ajelehtimaan avaruuteen, arvioi Ilmatieteen laitoksen tutkija Tiera Laitinen.

Suurin osa Philaen laitteista on tehnyt mittauksia suunnitelmien mukaisesti. Laskeutujassa on myös pora, jonka piti kairata komeetan pinnan alta näyte analysoitavaksi, mutta sitä ei ole vielä käytetty.

Poraaminen olisi vaikeaa, koska alus on kallellaan eikä ole kiinnittynyt pintaan. Porausyritys saattaisi liikuttaa sitä epätoivotulla tavalla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lennonjohto odottaakin ensin, että viimeöisten mittausten tulokset on saatu siirrettyä maahan, ja yrittää sitten tänään kääntää alusta niin, että sen aurinkopaneelit saavat enemmän valoa. Vasta sen jälkeen yritetään komeetan porausta - edellyttäen, että akuissa vielä riittää virtaa.

Kun Philaen akuista loppuu virta, se asettuu automaattisesti lepotilaan odottamaan, että aurinkopaneelit tuottaisivat lisää sähköä, ja lataa akkujaan sen verran kuin pystyy. On siis mahdollista, että laskeutujaan saadaan uudelleen yhteys myöhemmin, vaikka sen toiminta nyt keskeytyisikin.

Lue myös:

    Uusimmat