Rosatomin Laaksonen: politiikka ei näy ydinvoima-alalla

Rosatomin varapääjohtaja Jukka Laaksosen mukaan venäläiseen ydinvoimayhtiö Rosatomiin suhtaudutaan poliittisen ilmapiirin kiristymisestä huolimatta hyvin.

Laaksonen vieraili tänään MTV:n Huomenta Suomessa.

– Ainakin ydinvoima-alan piireissä Rosatomia pidetään pätevänä. Etenkin ne ihmiset, jotka ovat Rosatomin kanssa tekemisissä. Venäjähän esimerkiksi toimittaa suurimman osan maailman laitosten ydinvoimapolttoaineesta. Ehkäpä englantilaiset ja amerikkalaiset eivät tiedä, että heidän ydinvoimaloissaan pyörii venäläinen polttoaine, Laaksonen toteaa.

Rosatomilla on käynnissä parhaillaan neljä uutta ydinvoimalahanketta Venäjän ulkopuolella. Lisäksi yhtiöllä on useita suunnitelmia vireillä, muun muassa suomalainen Fennovoiman Pyhäjoelle rakennettava ydinvoimala.

– Kiinassa on parhaillaan kaksi ydinvoimalaa rakenteilla, rakennustyöt alkoivat kaksi vuotta sitten ja samaten Valko-Venäjälle on rakenteilla kaksi laitosyksikköä. Nämä neljä hanketta etenevät vähintään aikataulussa, näyttää siltä, että jopa hieman nopeammin kuin yleensä.

Esimerkiksi Euroopan Unioni on esittänyt, että ydinvoimahankkeet jäädytettäisiin poliittisen tilanteen takia. Taustalla on erityisesti Ukrainan kriisi. Laaksosen mukaan esitys ei ole vaikuttanut vielä Rosatomiin tai ylipäätään venäläseen ydinvoimaliiketoimintaan millään tavalla.

– Tämä on EU:n poliittinen tahdonilmaisu, joka perustuu lähinnä siihen, että ihmiset, jotka tällaisia poliittisia kannanottoja tekee, eivät ole miettineet mistä on kysymys. Ydinvoimalaitoksen pelkkä valmistelu kestää lähes kymmenen vuotta. Rakentaminen kestää taas kuudesta kahdeksaan vuotta. Laitoksen käyttöikä taas olisi 60 vuotta.

– Tämän kokoisia projekteja ei pystyttäisi koskaan toteuttamaan jos mietittäisiin aina sopivaa poliittista hetkeä sille, Laaksonen perustelee asiaa

Rosatomin osallistuminen Fennovoiman ydinvoimaprojektiin Pyhäjoella on herättänyt paljon keskustelua. Julkisuudessa on ollut puheita myös siitä, että venäläinen ydinvoima olisi osittain venäläistä voimapolitiikkaakin. Rosatom on Venäjän valtion alainen yhtiö. Laaksosen mukaan kyseessä on normaali liiketoiminta.

– Tässä kilpaillaan ihan samalla tavalla muiden ulkomaisten toimijoiden kanssa. Tämä ei ole mitään valtapolitiikkaa. Jos ydinvoimassa ruvettaisiin esimerkiksi rajoittaa ydinpolttoaineiden saantia jollekin asiakkaalle, niin se sitten johtaisi siihen, että kansainvälinen liiketoiminta loppuisi hyvin nopeasti.

–  Se mitä venäläiset poliitikot ajattelevat, ei näy kyllä käytännön työssä, Laaksonen toteaa.



Lue myös:

    Uusimmat