Mainos

Rooman kokous ei päässyt yksimielisyyteen Lähi-idän tulitauosta

USA:n ulkoministerin mukaan osanottajat sopivat, että Libanonissa tarvitaan YK:n valtuutuksella toimivat rauhanturvajoukot. Tulitauon ehdoista ei kuitenkaan päästy yksimielisyyteen.

Kansainvälinen konferenssi ei tuonut yksimielisyyttä Israelin ja Hizbollahin välisen tulitauon ehtoihin. Tänään Roomassa päättynyt konferenssi oli ainakin Libanonin pääministerille Fuad Sinioralle pettymys.

- Mitä pidempään me lykkäämme tulitaukoa, sitä enemmän siviilejä kuolee, pääministeri vetosi.

Siniora syytti Israelia kokouksen tuloksettomuudesta ja vaati, että rauhanaloite tulee seuraavaksi Israelin puolelta.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice oli positiivisempi lausunnoissaan.

- Me kaikki olemme sitoutuneet pikaiseen ratkaisuun väkivaltaisuuksien lopettamiseksi, hän ilmoitti.

Rice kuitenkin jatkoi, että vain pysyvä ja kestävä tulitauko kelpaa ja se edellyttää hänen mielestään Hizbollahin sissien aseista riisumista. Osavastuu kriisistä lankeaa Syyrialle, Rice jatkoi. Hän myös ilmaisi huolensa Iranin roolista.

- Ihmisten on aika tehdä valinta, ulkoministeri totesi.

EU:n edustajat vaativat vihollisuuksien pikaista lopettamista ja kaikkien panttivankien vapauttamista.

EU:n ulkosuhteista vastaavan komissaarin Benita Ferrero-Waldnerin mukaan EU kiirehtii hätäavun saamista konfliktin uhreille. Euroopan komissio on varannut 50 miljoonaa euroa humanitaarista apua varten.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja oli kokouksessa EU:n puheenjohtajamaan edustajana.

Tuomioja: Libanon tarvitsee vahvat YK-joukot

Tuomiojan mielestä Rooman Libanon-kokous vahvisti selvästi toimintatapaa, jota kaikki osapuolet haluavat viedä eteenpäin. Keskeistä on saada Libanoniin voimakkaat kansainväliset YK-joukot, joilla on riittävän vahva mandaatti vaativan tehtävän hoitoon, Tuomioja pohti.

- Tavoitteena on tietysti, että joukot pystyvät tukemaan Libanonin hallitusta saamaan koko maan valvontaansa, vastaamaan rajavalvonnasta ja siitä, että muita aseellisia joukkoja kuin maan armeija ei siellä enää ole.

Kovin pikaista tulitaukoa Tuomioja ei Libanoniin odota, vaikka tarve vihollisuuksien kiireelliseen lopettamiseen nousi Roomassa esille etenkin Libanonin pääministerin voimakkaan esiintymisen ansiosta.

- Kyllä tässä valitettavasti vielä menee jonkin verran aikaa, vaikka on vaikea nähdä, kenen asemaa tai etua enää palvelee näiden sotatoimien jatkuminen. Jokainen päivä on turha ja tuo turhia uhreja. Iskut kohdistuvat pääosin siviiliväestöön ja nyt viimeksi myös YK-tarkkailijoihin, Tuomioja sanoi.

Tuomioja tapaa huomenna Israelin pääministerin Ehud Olmertin. Rooman kokouksesta irtosi hänen mukaansa keskusteluihin selvät eväät, joissa korostuu se, että Libanonin tilanteen ohella pitää päästä käsiksi myös laajemmin Lähi-idän kriisiin.

- Koko alueelle ei saada aikaan kestävää rauhaa, ellei päästä käsiksi koko rauhanprosessiin ja Israel-Palestiina -kysymykseen. Pitää syntyä usko prosessiin, jonka lopputuloksena on myös itsenäinen, elinkelpoinen palestiinalaisvaltio, Tuomioja sanoi.

(MTV3-STT-AFP)

Lisää YK-iskusta:

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja