Romneyn kampanjan päätoimistoa piilotellaan Bostonissa

MTV3 Uutisten Yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittyvä kiertomatkamme etenee Massachusettsin osavaltioon, jossa Mitt Romney pitää kampanjansa salaista päätoimistoa vihollisen eli Barac Obaman suurella kannatusalueella.

– Tämä on vihollisen aluetta ja Obama voittaa täällä epäilemättä. Siksi Romneyn on turha satsata panoksia tänne. Parempi tämäkin paikka kuitenkin kuin olla suden suussa Washingtonissa, sanoo MTV3 Uutisten haastattelema Tim L. Hurley Bostonista.

Tarve nousta koko maan johtoon

Bostonissa on republikaanien Mitt Romneysta yritetty leipoa Yhdysvaltain presidenttiä jo vuodesta 2006. Silloin perustettiin Commercial streetille Romneyn kampanjatoimisto. Romney oli Bostonissa kuvernöörinä vuosina 2003-2007.

– Mielestäni Romney ei oikein hoitanut hommiaan kuvernöörinä ollessaan. Hänellä oli jo kauan sitten tarve nousta koko maan johtoon ja Massachusettsin osavaltion asiat jäivät toiselle sijalle, kertoo Kathleen Gill MTV3:lle Bostonin kupeesta Lexingtonista.

Gill on miehensä kanssa eri linjoilla, sillä Gill äänestää Obamaa ja puoliso Mark Spraque on kallistumassa Romneyn suuntaan.

– Romney on bisnesmies ja voisi hoitaa maan talouden kuntoon. En sano, että kaikki olisi Obaman syytä, mutta hän ei pitänyt lupauksiaan, joten peli on pelattu ja uuden miehen vuoro yrittää. Sitä paitsi minä henkilökohtaisesti en pidä Obaman sosiaalipolitiikasta. Menen mieluummin vaikka viikon lomalle kuin maksan veroina muiden terveydenhoitomaksuja, napauttaa Spraque. Myös Kathleen Gill on pettynyt Obamaan, koska hän ei pitänyt lupauksiaan.

– Vaikka keskiluokka tuntee saaneensa turpiinsa viime aikoina, niin silti olen sitä mieltä, että Obama on heidän puolellaan ja Romney ajattelee vain rikkaita, sanoo Gill.

Kampanjatoimistoa piilotellaan

Jo vuonna 2006 perustetun Mitt Romneyn valtakunnallista pääpaikkaa ei tunnistaisi vaalitoimistoksi. Osoitteessa 585 Commercial Street eli vain kivenheiton päässä entisestä Bostonin mafian pääpaikasta sijaitsee tarkoin vartioitu kampanjatoimisto, jonne ulkopuolisilla ei ole asiaa.

Ulkoapäin se on kuin mikä tahansa toimistorakennus Bostonissa. Yhtään ainutta kampanjakylttiä otsikolla "Romney - Believe in America" ei näy, eivätkä liput liehu. Turvamiehet ohjaavat MTV3:n toimittajan ja kuvaajan saman tien kauemmaksi, sisälle ei ole mitään asiaa.

Rikkaan näköisiä ihimisiä kuitenkin virtaa aika ajoin sisälle toimistoon, todennäköisesti kyse on Romneyn rahoittajista. Romneyn kampanjakirstuun on virranut rahaa 100 miljoonan dollarin kuukausivauhtia. Turvamies kertoo, että sisällä on kuitenkin täysi kuhina päällä ja noin 400 ihmistä tekee kaikkensa, että Romneysta tulisi Yhdysvaltain 45. presidentti.

– Minä aion äänestää Romneya, vaikka tiedän, että ääneni ei täällä Massachusettsissa paljon paina. Tämä on Obama-osavaltio ja koko valitsijamiespotti menee varmasti hänelle. Olen heikoilla ja vähemmistössä, mutta äänestän silti Romneya, kertoo Tim L. Hurley.

Korkeakoulutetut hanttihommissa

Vaikea taloustilanne näkyy konkreettisesti myös Lexingtonissa, Bostonin kupeessa sijaitsevalla hienostoalueella.

– Olen ollut poissa työelämästä jo jonkin aikaa, ihan käytännön sanelemasta pakosta. Työmahdollisuudet ovat kaventuneet dramaattisesti, varsinkaan minun ikäiselle naiselle ei löydy töitä. Ei todellakaan, koska monet hyvistä kouluista valmistuneetkin tekevät hanttihommia myyntitöissä ja asuvat vanhempiensa kotona, kertoo Kathleen Gill. Pankkiskandaalit ja asuntomarkkinoiden romahdus ovat johtaneet siihen, että edes hyvin ansaitsevat eivät saa pankista lainaa.

– Täällä Lexingtonissa asuntojen hinnat putosivat vain 15 prosenttia ja ovat jo nousseet takaisin, mutta kälyni on kiinteistövälittäjänä Kaliforniassa ja hän on käytännössä työtön, vuodattaa Gill.

Obama care vai Romney care?

Mitt Romney toteutti terveydenhuollon uudistusta ollessaan kuvernöörinä Massachusettsissa 2003-2007. Hän sai aikaan osavaltion sairasvakuutuslain, jota Obama käytti esimerkkinä luodessaan omaa malliaan koko maalle.

Nyt kuitenkin Romney sanoi ensimmäisessä vaaliväittelyssäkin, että malli käy osavaltiotasolle, mutta ei koko maahan. Se tulisi hänen mielestään liian kalliiksi. Monet Bostonissa ovat nyt sitä mieltä, että Romney on takinkääntäjä, koska hän sanoutunut irti omista paikallisista saavutuksistaan saadakseen enemmän ääniä republikaanien äärioikeistolta ja teekutsuliikkeeltä.

– Minä olen demokraatti ja aion sellaisena pysyä.Tuen Obamaa, sillä Romney ei ollut hyvä kuvernööri täällä Massachusettsissa. Obama sen sijaan ainakin yrittää parantaa koulutusta ja sosiaalihuoltoa. Vanhukset joutuvat jo nyt taistelemaan ja he tarvitsevat tukea. Näihin asioihin uskon, kertoo bostonilainen Kim Van Dyke.

Lisää rentoutta kandidaatit!

Presidenttiehdokkaat ovat nyt erityisen suurennuslasin alla. Viime hetket, vaaliväittelyt ja julkiset esiintymiset ratkaisevat paljon.

– Mielestäni Romney yrittää liikaa olla koko kansan mies. Hänhän on miljonääri. Obama puolestaan on ihan liian jäykkä. Hän voisi rentoutua vähän, sanoo Kathleen Gill. Puoliso Mark Spraque puolestaan on sitä mieltä, että lopputulos voi olla ihan pienestä kiinni.

– Kummankaan kampanjaväki ei saisi nyt tehdä pienintäkään virhettä ja esimerkiksi möläytellä jotain epäsopivaa. Vähän aikaa sittenhän republikaanien kokoontumisessa joku kampanjaan osallistuva mokasi pahasti. Hän ojensi pähkinöitä CNN:n kameramiehelle ja sanoi, että tällä tavallahan me ruokimme eläimiä.

– Tuollainen kielenkäyttöhän on kertakaikkisen noloa ja kertoo omasta asenteesta. Miten he voivat olla niin typeriä? Tuosta vahingosta nousi aikamoinen hulabaloo ja möläyttäjä sai tietysti potkut. Juuri tämänkaltainen lipsahdus silloin kun mikrofoni onkin päällä voi vaikuttaa lopputulokseen, kertoo Mark Spraque.

Massachusettsilla on 11 valitsijamiestä, yksi vähemmän kuin viime vaaleissa. Osavaltion asukasmäärä on vähentynyt 200 000:lla reiluun 6.5 miljoonaan. Osavaltio on perinteisesti ollut demokraattien kannatusaluetta.

Lue myös:

    Uusimmat