Romanikulttuuria tutuksi tarinoiden avulla

Romanikulttuuri on säilynyt maan pääväestölle melko tuntemattomana. Esimerkiksi päiväkodeilla ei ole ollut materiaalia jonka avulla kertoa lapsille romaneista. Vastajulkaistu satukirja Romani-ukin satureppu pyrkii korjaamaan tätä puutetta.

Isovanhempien kertomat sadut ja tositarinat kuuluivat tärkeinä kuopiolaisen Inga Angersaaren omaan lapsuuteen. Osaltaan ne toimivat alkusysäyksenä kolmen lapsen äidin öiselle kirjoitusurakalle. Sen tuloksena syntyi ensimmäinen suomenkielinen romanikulttuurista kertova teos, jossa on tarinoita vanhoista ajoista ja satumaailmasta.

-Käytän esimerkkinä aika paljon eläimiä ja luontoa mutta ehkä ydinajatus näissä saduissa on se että me kaikki olemme erilaisia mutta yhtä arvokkaita, kertoo Inga Angersaari, joka on siviiliammatiltaan sosiaalikasvattaja.

Sekä suomalaislasten että aikuisten tiedot romaneista ovat yhä melko pintapuolisia.

-Vaikka olemme asuneet lähes 500 vuotta Suomessa ja meillä on paljon yhteistä historiaa niin silti me olemme toisillemme tuntemattomia ja vieraita ja outoja, arvelee Angersaari.

-Erojahan kulttuureissa toki on. Me panostamme tämmöisiin sosiaaliseen kanssakäymiseen ja suomalainen yhteiskunta taas panostaa enemmän tämmöiseen tietoon ja tiedon hallintaan.

Repusta löytyvät tarinat sopivat kuitenkin kaikille lapsille. Romanilapset löytävät aineksia oman identiteetin vahvistamiseen ja suomalaislapset saavat ensimmäistä kertaa heille suunnattua tietoa romanikulttuurista. Kirjoittaja toivoo saturepulle jatkoa.

-Tämä olisi tavallaan alkusysäys tuottaa materiaalia lisää varhaiskasvatukseen ja esi- ja alkuopetuksen tarpeisiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat