Mainos

Romanikerjäläisten lasten olot huolestuttavat - "Pulloja keräämässä keskellä yötä"

Helsingin kaupunki ja Diakonissalaitos ovat havahtuneet romanikerjäläisten lasten huonoihin olosuhteisiin.

Alaikäisiä lapsia on saatettu jättää yksin tai keskenään ilman huoltajaa.

Helsingin kaupunki ja Diakonnissalaitos ovat kertoneet Suomen lastensuojelulaista Romaniasta ja Bulgariasta tulleille heidän omalla äidinkielellään. Tarkoituksena on parantaa lasten olosuhteita. Tarve huomattiin, kun lapsista tehtiin useita lastensuojeluilmoituksia.

- Huolestuttavin piirre on varmaan se, että he ovat majoittuneina telttoihinja autoihin. Ja sehän herättää huomiota, jos keskellä yötä pienet lapset keräävät puistoissa pulloja. Suomen lastensuojelulain mukaan lapset eivät voi oleskella yötä ulkona, toteaa Helsingin kaupungin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä.

Viranomaisten mukaan huoli lapsista koskee pääosin Bulgarian romaneita, sillä Romanian romaneista vain harva on ottanut lapsensa mukaan Suomeen. Huostaanottoihin ei ole tarvinnut vielä ryhtyä. Ääritapauksissa Suomen sosiaaliviranomaiset ovat yhteydessä lapsen kotimaan lähetystöön ja sosiaaliviranomaisiin.

-He ovat hyvin hämmentyneitä ja miettivät mitä tehdä. Heistä tuntuu pahalta jättää lapset kotimaahan Bulgariaan ja olla itse täällä erossa lapsista. Tämähän on varmaan aivan normaalia kaikille vanhemmille, toteaa Marjatta Vesalainen Päiväkeskus Hirudasta.

Ainakin osa on ottanut tiedon lastensuojelulaista vakavasti, sillä muutamat perheet lapsineen ovat ostaneet jo paluulipun takaisin kotimaahansa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.