Mainos

"Romanikerjäläiset alttiita hyväksikäytölle"

Kuva: Lehtikuva

Helsingissä oleskelevien Romanian romanien kanssa yhteyksissä oleva suomalaisaktiivi uskoo, että osan kadulla kerjäävien romanien taustalta löytyy jonkinlaista hyväksikäyttöä.

Tänään kerrottiin, että Romanian poliisi on ottanut kiinni 12 ihmistä epäiltynä romanikerjäläisten välittämisestä Suomeen. Suomen poliisi vahvistaa asian. Keskusrikospoliisin mukaan osa Suomessa oleskelevista kerjäläisistä on saattanut joutua myös ihmiskaupan kohteeksi.

Vapaa liikkuvuus -verkoston aktiivi Katja Tuominen haluaisi kuitenkin kiinnittää huomion hyväksikäytön ja ihmiskaupan sijasta laajempaan ongelmaan, joka liittyy romanien totaaliseen syrjintään kotimaassaan.

- Me puhumme nyt ihmisryhmästä, jolle valtio ei takaa perusoikeuksia ja joka on Euroopan kaikista syrjityin kansa. Heille ei anneta asuntoja, sosiaaliturvaa tai terveydenhuoltoa. On aivan ilmiselvää, että siinä tilanteessa joku on hyväksikäyttämässä tällaista ihmisryhmää.

Ilmiötä lähestyttävä yleisten ihmisoikeuksien näkökulmasta

Tuomisen mielestä ongelmaa pitäisikin purkaa siitä lähtökohdasta, miten romaniväestölle turvataan perusoikeudet, eikä kauhistella ilmiöön mahdollisesti liittyvää ihmiskauppaa.

- Mitä se ihmiskauppa tässä tapauksessa pitää sisällään, ei tiedetä. Jos me katsomme asiaa näiden ihmisten näkökulmasta, niin mitä eroa on sillä, ohjaileeko joku heitä tänne kerjäämään vai ohjaako köyhyys heitä tänne kerjäämään, Tuominen jatkaa.

Tuominen itse ei ole kuullut tapaamiltaan romaneilta ihmiskaupasta tai värväämisestä.

- Kun olen kysynyt heiltä suoraan, onko tällaista ongelmaa (ihmiskauppaa tai kerjäykseen värväämistä), ovat he loukkaantuneet siitä ja ihmetelleet, kuinka voin pitää heitä niin typerinä, että he kerjäisivät rahaa jollekin toiselle.

- Nämä romanit, joiden kanssa olen ollut tekemisissä, ovat täysin itsenäisesti liikenteessä ja keräävät rahaa vain itselleen tai perheellensä, ja sillä tavalla yrittävät parantaa elintasoaan ja takaamaan lapsillensa paremmat olosuhteet kuin mitä heillä on ollut.

Suomessa liikkuvat romanit irrallinen joukko

Vapaa liikkuvuus -verkoston aktiivi Katja Tuomisen mukaan Suomessa liikkuvat Romanian romanit tulevat hyvin eri puolilta Romaniaa eivätkä he tunne toisiaan.

- Mitään yhtenäisyyttä näillä ihmisillä ei keskenään ole muuta kuin se, että heillä kaikilla on huonot elinolosuhteet Romaniassa, Tuominen tiivistää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.