Mainos

Romanien virta Slovakiasta jatkuu

Suomen ja Slovakian edustajat ovat tänään keskustelleet maastamme turvapaikkaa hakeneiden romanien tilanteesta. Päätöksiä asiasta ei vielä tehty. Slovakian ulkoministeriön valtiosihteerin Jan Figelin mukaan maan hallitus ryhtyy pitemmällä aikavälillä parantamaan romanien taloudellisia oloja maassa.

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden virtaa yritetään tyrehdyttää tiedottamalla Suomen turvapaikkapolitiikasta, jonka mukaan pelkkien taloudellisten syiden perusteella ei turvapaikkoja myönnetä.

Tänään Suomeen saapui jälleen 72 turvapaikkaa hakevaa Slovakian romania. Päivällä Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapui ensin Kööpenhaminan kautta yhdeksän ja sitten Prahan kautta 30 tulokasta. Alkuillasta lentoasemalla otettiin vastaan vielä 33 romania, jotka saapuivat Budapestista. Suomeen on tämän vuoden puolella saapunut noin 1 000 Slovakian romania.

Suomi harkitsee Slovakialle viisumipakkoa

Suomi saattaa asettaa Slovakialle viisumipakon romanien joukkomuuttoaikeiden ehkäisemiseksi. Valtiosihteeri Jukka Valtasaari pitää tilannetta vakavana ja viisumipakkoa mahdollisena.

Valtasaari ja Slovakian valtiosihteeri Jan Figel neuvottelivat tänään romanien muutto-ongelmasta. Figel sanoo, että romanien turvapaikkahakemusten syyt ovat taloudelliset ja sosiaaliset.

Sisäministeriössä arvellaan että nykyisen liki tuhannen turvapaikkahakemuksen käsittely kestää nopeutettunakin kuukausia. Ulkomaalaisviraston mukaan romanien tulo Suomeen jatkuu.

Romaneille kaksi uutta turvapaikkaa

Suomesta turvapaikkaa hakeville Slovakian romaneille avataan tällä viikolla kaksi uutta vastaanottokeskusta Kajaaniin ja Vehkalahdelle. Yhteensä niissä on tilaa noin 300 henkilölle.

Jo olemassa olevat ja romanien tarpeisiin perustetut uudet vastaanottokeskukset ovat täyttyneet ja mahdollisille uusille tulokkaille tarvitaan majoitustilat.

Työministeriön erikoissuunnittelijan Veikko Pyykkösen mukaan seuraava vastaanottokeskus avattaneen Kuopioon.
-Moni asia, kuten Kuopion keskeneräisen keskuksen muutostyöt, on kuitenkin auki, Pyykkönen viittaa.

Pyykkösen mukaan työministeriökin jää nyt tilavalmisteluissaan odottelemaan Uudenmaan lääninoikeuden kantaa siitä, nopeutetaanko Slovakian romanien turvapaikkakäsittelyä, vai toteutetaanko menettely normaalin kaavan mukaan.

-Me katsomme kuitenkin tulijamääriin. Jos romaneja tulee lisää, heille on myös järjestettävä sopivat majoitustilat, Pyykkönen huomauttaa.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.