Mainos

Romanien autoleirit kohti keskustaa

Kesän myötä romanikulkurien määrä on lisääntynyt jälleen Helsingissä. Poliisi pitää tilannetta vielä hallittavana, poliisin laskujen mukaan erilaisissa leireissä asustaa Helsingissä noin 300 romania - Romaniasta ja Bulgariasta.

Asunnottomien vaeltajien määrä eritoten Bulgariasta on lisääntynyt. He majoittuvat autoissaan Helsingin keskustaan, mm. Postitalon parkkipaikalle ja Kaisaniemen puiston liepeille.

- Bulgarialaiset romanit tulevat autoineen Helsingin keskustaan, romanialaiset leiriytyvät yhä vanhoille seuduille; Kalasatamaan, Kulosaaren sillan kupeeseen tai Arabianrantaan, kertoo komisario Teemu Kruskopf.

Autolla Kaisaniemeen

Kruskopfin mukaan Romanian romianit ja Bulgarian romanit eivät liiku eivätkä asu yhdessä.

- He ovat eri porukkaa eivätkä toimi yhdessä.

- Käymme lähes päivittäin hätistämässä bulgarialaisia pois katujen varsilta ja parkkipaikoilta Helsingin keskustassa. Tällainen majoittuminen ei ole sallittua kenelläkään Helsingissä, kertoo Kruskopf. Poistumiskehotuksen jälkeen he siirtyvät seuraavaan paikkaan.

Autossa yöpymistä ei sinänsä mikään järjestyssääntö kiellä, mutta poliisi puuttuu asiaan, kun autoja seisoo paikoillaan pitkään ja vaatteita aletaan ripustella ympäri autoa. Leiriytyminen havaitaan yleensä tavaran levittelemisenä auton ympäri.

Kruskopf myöntää, että leirin rakentaminen Kulosaaren sillan kupeeseen on yhtä laitonta kuin auton viereen Kaisaniemeen, mutta Kulosaaressa tai Kalasatamassa sattuu olemaan tilaa. Leiri keskustassa ei jää keneltäkään huomaamatta.

Turkulaiset tarkkoina

Turussa majoitusongelmat ovat paljon pienempiä, mutta turkulaiset tarttuvat hanakasti asiaan.

- Yksi romanijoukko teki leirin autonsa kupeeseen yliopiston puutarhan parkkipaikalle Ruissalossa. Toinen ryhmä majoittui kylmäaseman pihalle. Maanomistajat eivät valittaneet, mutta ohikulkeneet lenkkeilijät soittivat poliisille, kertoo ylikomisario Timo Malinen Turun poliisista.

- Poishan ne oli häädettävä. Vapaalla parkkipaikalla saa viettää yön tai pari, mutta leirin pysyttäminen auton kylkeen ei ole luvallista.

Ei enää lapsia mukana

Komisario Kruskopfin mukaan Helsingin romanien leireissä ei ole enää alaikäisiä lapsia.

- He ovat näköjään ottaneet onkeensa tässä asiassa. He tietävät, että Helsingin sosiaalitoimi puuttuu peliin, jos lapsia löytyy oloissa, jotka eivät sovi suomalaiseen yhteiskuntaan. Bulgarialaiset yrittävät elättää itseään mm. pulloja keräämällä.

- Koko ajan mietimme Helsingin kaupungin kanssa, miten asian kanssa pärjätään, muotoilee Kruskopf "diplomaattisen" vastauksensa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.