Mainos

Romaniassa äänestetään luottamuksesta presidenttiin

Romanialaisten luottamus maan presidenttiin Traian Basescuun punnitaan tänään kansanäänestyksessä. Mielipidemittaukset ovat kertoneet kansan asettuneen presidentin taakse. Sen sijaan tuoreen kansanäänestyksen mukaan romanialaiset tuntevat syvää epäluottamusta maan parlamenttia kohtaan.

Romanialaiset äänestävät tänään siitä, saako presidentti Traian Basescu jatkaa tehtävässään. Parlamentti pidätti presidentin virantoimituksesta kuukausi sitten.

Presidenttiä syytettiin vallan väärinkäytöstä, mutta perustuslakituomioistuin ei havainnut hänen toimissaan tuomittavaa.

Presidentin uskotaan saavan äänestyksessä kansan tuen. Lopullisia tuloksia odotetaan huomenna illalla.

Romanialaissyntyinen tutkija Alina Curticapean uskoo, että Basescu saa jatkaa. Curticapean työskentelee Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksesa.

- Ihmiset näyttävät luottavan häneen ja pitävän hänestä.

Korruptio noussut keskiöön

Julkisuudessa ei juurikaan keskustella siitä, miksi parlamentti hyllytti presidentin.

- Keskustelu on keskittynyt korruptioon, ei niinkään siihen mitä presidentti on oikeastaan tehnyt tai kuinka hän olisi ylittänyt oikeutensa, Curticapean sanoo.

Basescu on voimakkaasti puhunut korruptiota vastaan, mikä miellyttää kansalaisia.

Poliittinen myllerrys on saanut myös ulkomailla asuvat romanialaiset liikkeelle. Basescu on saanut tukea esimerkiksi Pariisissa, Lontoossa ja Montrealissa asuvilta kannattajiltaan.

Presidentin kannatus on ollut voimakasta myös Espanjassa, jossa tuhannet ihmiset kokoontuivat viime viikonloppuna tukemaan presidenttiä. Maassa asuu arviolta 800 000 romanialaista.

EU suositumpi kuin oma parlamentti

Kansanäänestys paljastanee, miten syvää epäluottamusta romanialaiset tuntevat parlamenttia kohtaan. Romanian parlamenttivaaleissa ei äänestetä suoraan ehdokkaita vaan puolueita. Moni haluaisi asiaan muutoksen.

Jos presidentti saa jatkoajan, Curticapean uskoo, että keskustelu äänestystavasta jatkuu. Hän arvelee, että Basescu jatkaa myös kädenvääntöä presidentin valtaoikeuksista, joita hän haluaisi laajentaa.

EU on seurannut huolissaan myllerryksiä uusissa jäsenmaissaan. Curticapeanin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole sen suurempi asia kuin parlamentin ja presidentin välisen tasapainon punnitseminen.

EU nauttii romanialaisten silmissä suurta luottamusta, jopa suurempaa kuin maan oma parlamentti. Romania liittyi unioniin vuodenvaihteessa yhdessä Bulgarian kanssa. Curticapean arvioi, että tämänhetkinen poliittinen myllerrys johtuu jännitteistä, jotka oli painettu taka-alalle unioniin liittymisen alla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.