Mainos

Romanian vaaliuurnilla hiljaista

Romanialaiset äänestivät tänään laiskasti maansa tuplavaaleissa. Presidentin vaihtuminen on varmaa, sillä maan nykyinen presidentti ei ole ehdolla. Sosiaalidemokraatit ovat puolestaan vahvoilla parlamenttivaaleissa.

Katulapsia Bukarestissa

Viranomaisten mukaan vain vajaat 30 prosenttia äänioikeutetuista oli käynyt uurnilla puoleen päivään mennessä. Edellisissä vaaleissa vuonna 1996 samaan aikaan eli puoleen päivään mennessä vaalivilkkaus oli kohonnut jo lähes 40 prosenttiin.

Ensimmäiset ovensuukyselyjen mukaan entinen vasemmistolainen presidentti Ion Iliescu on johdossa presidentinvaaleissa. Iliescu oli saamassa runsaat 36 prosenttia annetuista äänistä. Iliescun sosiaalidemokraattinen puolue PDSR oli lisäksi nousemassa suurimmaksi puolueeksi ja saamassa parlamenttivaaleissa runsaat 38 prosenttia äänistä. Iliescu, joka toimi Romanian presidenttinä vuosina 1990-1996, ei ilmeisesti kuitenkaan ole saamassa tarpeeksi kannatusta selvitäkseen presidentinvaalien voittoon heti ensimmäisellä kierroksella. Tällöin maassa järjestetään kahden viikon kuluttua vaalien toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen kesken. Romanian nykyinen presidentti Emil Constantinescu ei enää asettunut ehdolle vaaleissa.

Romaniaa on neljän viime vuoden aikana hallinnut keskustalainen koalitio, jonka aikana maan talous kutistui 16 prosenttia. Tänä vuonna talous kääntyi ensi kertaa vaatimattomaan kasvuun. Romanialaisten kiusana ovat työttömyys, hintojen nousu, sosiaaliset ongelmat, harmaan talouden kasvu ja korruptio, ja vaaleja pidetäänkin protestivaaleina nykyisille vallanpitäjille.

Romaniassa on äänioikeutettuja lähes 18 miljoonaa. Äänestyspaikat suljettiin yhdeksältä illalla Suomen aikaa. Virallisia äänestystuloksia on luvassa huomenna.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.