Mainos

Romania ja Bulgaria EU:n jäseniksi

Vuoden vaihtuessa myös yhteisvaluutta euro sai uuden käyttäjämaan. Unionin puheenjohtajuus siirtyi Suomelta Saksalle.

Euroopan unioni on saanut kaksi uutta jäsenmaata. EU-maiden määrä kasvoi 27:een, kun Romania ja Bulgaria liittyiväit unioniin vuoden vaihtuessa.

Romanian pääkaupungissa Bukarestissa uudenvuodenjuhlassa puhuneen EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehnin mukaan Romanian ja Bulgarian jäsenyyden myötä päättyy Euroopan hajaannus.

EU:n puheenjohtajuuden otti vuoden vaihtuessa hoitaaksen Saksa. Saksa on luvannut muun muassa yrittää saada uutta vauhtia EU:n perustuslaille, joka on ollut jäissä puolitoista vuotta.

- Tavoitteenamme on esittää puheenjohtajakautemme loppuun mennessä selkeä suunnitelma, jossa on määritelty ratkaisun aikataulu ja ääriviivat, sanoi Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier Bild-lehdessä.

Yhteisvaluutta euro

Sloveniasta uusi euromaa

Myös euroa käyttävien maiden ryhmä kasvoi, kun Slovenia liittyi ensimmäisenä Itä-Euroopan maana yhteisvaluuttaan.

Sloveniasta tuli 13. euromaa virallisesti keskiyöllä, kun euro korvasi tolarin maan rahayksikkönä. Euron käyttöönotto Sloveniassa nosti yhteisvaluutan käyttäjien määrän jo 317 miljoonaan eurooppalaiseen.

Maailman toiseksi päävaluutaksi nopeasti noussut euro viettää tänään myös syntymäpäiviä. Yhteisvaluutan käyttöönotosta tilivaluuttana tuli vuoden vaihtuessa kuluneeksi seitsemän vuotta. Eurosetelit ja kolikot otettiin euromaissa ja valuuttamarkkinoilla käyttöön viisi vuotta sitten.

Valuuttamarkkinoilla euron kurssi kävi vuoden lopussa ennätyksellisen korkealla Japanin jeniä vastaan ja liikkui huippukurssin tuntumassa Yhdysvaltain dollaria vastaan. Eurolla sai noin 1,32 dollaria tai 157 jeniä.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.