Mainos

Romania ja Bulgaria EU:hun 2007?

Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan komissio on kuitenkin asettamassa vuoden lykkäysuhan, jos tietyt uudistukset eivät toteudu.

EU:n komissio aikoo suosittaa Romanian ja Bulgarian liittymistä unioniin vuoden 2007 alusta, mikäli maat ehtivät panna täytäntöön niiltä vaaditut uudistukset. Uutistoimisto Reutersin saama komission raportti sisältää turvalausekkeen, jonka mukaan liittymistä voidaan lykätä vuodella, jos vaatimuksia ei kaikilta osin ole täytetty.

Myös EU:n uuteen komissioon laajentumiskomissaariksi ehdolla oleva Olli Rehn muistutti myöhään eilisiltana EU:n parlamentin kuulemisessa, että laajentumisessa on jatkossa keskityttävä saavutettuihin tuloksiin eli siihen, miten hakijamaa on pannut vaadittuja uudistuksia täytäntöön.

Erityisesti Romanialla on ollut vaikeuksia viedä antamiaan sitoumuksia loppuun. Pahiten ontuvat oikeus- ja sisäasioiden lainsäädäntöuudistukset. Rehnin mukaan molemmilla mailla on vielä paljon työtä tehtävänä jäsenkelpoisuutensa osoittamisessa.

Rehn arvioi myös, ettei molempien maiden liittymisen tarvitse kulkea käsi kädessä. Jokaista maata on arvioitava sen omien ansioiden mukaan.

Reutersin mukaan komission raportti vahvistaa niin ikään sen, että varsinaiset liittymisneuvottelut voidaan aloittaa Kroatian kanssa ensi vuoden alussa. Ne tosin keskeytetään heti, mikäli maa huojuu perusoikeuksia ja -vapauksia sekä demokratiaa koskevissa uudistuksissa.

Komissio julkistaa huomenna Brysselissä raportin, jossa päähuomio kohdistuu Turkin kanssa mahdollisesti aloitettaviin jäsenyysneuvotteluihin. Ennakkoon vuotaneet tiedot kertovat, että neuvotteluille näytetään vihreää valoa, mutta tiukoin ehdoin. Lopulliset päätökset tulevista laajentumisneuvotteluista tekee EU:n huippukokous joulukuussa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.