Mainos

Rollaattorilla liikkunut vanhus taltutti asuntopalon

Rivitalossa asuva vanhus taisteli yksin asunnossaan riehuvan tulipalon sammuksiin ja selvisi koitoksesta vahingoittumattomana. Palo syttyi eilisiltana Hämeenlinnassa kynttilän kaaduttua pöydälle.

Rollaattori Orivedellä palaneen vanhaintalon edessä

Talonmies huomasi palon jäljet vasta tänään kiinnittäessään huomiota avoimeen ulko-oveen. Vanhuksen vointia seurataan läheisessä vanhainkodissa. Naisella ei ole hätää, mutta asunnossa joudutaan tekemään täysremontti. Palomestari Kari Anttonen sanoo, että vanhuksen asuntopalo antaa aihetta syvempään tutkimiseen tämän hetken vanhusten tarpeista ja turvallisuudesta.
-Vaikka nyt selvittiin pienin vahingoin, on ihme, ettei palo levinnyt koko rivitaloon, sanoo Anttonen ja ihmettelee, miksei vanhus soittanut hätäkeskukseen.

Yksin asuva vanhus oli tapojensa mukaan sytyttänyt kynttilän edesmenneen miehensä valokuvan viereen ja ryhtynyt katsomaan televisiota. Jossain vaiheessa valokuva kaatui kaataen samalla kynttilän. Palava kynttilä sytytti pöytäliinan ja ikkunaverhot. Nainen havahtui palon aiheuttamiin ääniin, savuun ja lämpöön. Rollaattorilla liikkuen hän oli ottanut pienen kattilan ja heitellyt vettä palaviin kohtiin.

Anttonen kertoo, että huoneiston iso ikkuna oli rikkoutunut kuumuudesta. Jäljistä päätellen huoneisto oli ollut täynnä savua ja nokea. Myös ikkunapuitteet olivat palaneet, joka Anttosen mukaan merkitsee palon kestäneen ainakin tunnin ennen sammumista. Huoneistossa oli palovaroitin, mutta siitä oli otettu patteri irti, koska laite piippasi silloin tällöin. Kukaan ei ollut selvittänyt vanhukselle, että piippaus tarkoitti patterin vaihdon tarpeellisuutta. Varoitin oli kirjahyllyssä.

Palomestari miettii, pitäisikö vanhusten asuntoihin vaatia automaattinen paloilmoitinjärjestelmä, josta on yhteys suoraan hätäkeskukseen.
-Vai olisiko talokohtainen hälytysjärjestelmä parempi ja pitäisiko vanhusten luona käydä aina iltaisin tarkastuskäynnillä, kysyy Anttonen. Hän kertoo, että Hämeenlinnan palolaitos tekee parhaillaan kartoitusta yksin asuvien vanhusten asuinoloista yhdessä perusturvan viranomaisten kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.