Rokotustavoite saavutetaan ensi viikolla – mitä sitten tapahtuu? "80 prosenttia on vain luku"

0:50
Katso myös: Koronarokotteen ykkösannoksia annettu kiihtyvään tahtiin – "Todennäköisesti koronapassilla on tässä tekoa"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus saavutetaan ensi viikolla Suomessa. Asiasta kerrottiin tänään THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viikoittaisessa koronainfossa.

Mitä tämän rajapyykin jälkeen tapahtuu?

Hallitus on aiemmin päättänyt, että laajoista koronarajoituksista ja suosituksista luovutaan, kun 80 prosentin rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneiden osalta saavutetaan.

STM:n virkamiesten mukaan paikalliset tai alueelliset rajoitukset ovat edelleen mahdollisia. Tänään hallitus kertoi jatkavansa ravintolatoiminnan rajoituksia pahimmilla epidemia-alueilla ainakin marraskuun puoliväliin saakka.

– Näillä valtakunnallisilla suosituksilla on tarkoitettu etätyösuositusta ja maskisuositusta, mikä ei sulje pois sitä, ettei näitä voitaisi paikallisesti tai alueellisesti jatkaa, sanoi STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

– Jos ajattelemme 80 prosenttia, niin sehän on luku, vain luku. Epidemiologiselta kannalta tilannetta arvioidaan edelleen kokonaisuutena. Valtioneuvoston periaatepäätös on voimassa, ja jos siihen muutoksia on tulossa, ne ovat myöskin valtioneuvoston päätöksiä. Sama koskee valtakunnallista rajoitusta, mikä meillä on eli ravitsemisliikkeitä koskevat rajoitukset, hän lisäsi.

STM:n strategiajohtajaksi marraskuussa siirtyvän Pasi Pohjolan mukaan paikalliset rajoitukset ovat hallituksen rokotuskattavuutta koskevan päätöksen mukaisia.

– Tilanteen niin vaatiessa hyvin rajatuilla, tarkasti kohdennetuilla rajoitustoimilla joudutaan epidemiaa hallitsemaan. Sinänsä kokonaisuus ei muutu. Perusperiaate on se, että yhteiskuntaa pyritään pitämään auki, ja sitä pyritään pitämään kohdennetuilla toimilla, kun tilanne sitä vaatii, Pohjola totesi.

Hän myös muistutti, että valtakunnallisia suosituksia on jo muutettu. Etätyösuositus poistui ja maskisuositus höllentyi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja