Mainos

Rokotteiden valmistus loppuu Suomessa

Suomen ainoa rokotteiden valmistaja Kansanterveyslaitos lopettaa rokotteiden tuotannon. Vastedes kaikki rokotteet ostetaan ulkomailta. Suomessa on tarkoitus neljän vuoden päästä siirtyä uudentyyppiseen lasten yhdistelmärokotteeseen, jonka valmistus Suomessa on hankalaa. Muutos nostaa vuosittaiset rokotusmenot nykyisestä kolmestakymmenestä miljoonasta viitenkymmeneen miljoonaan markkaan.

Rokotteet eivät jatkossa ole enää Suomessa tehtyjä.

Suomen ainoa rokotevalmistaja Kansanterveyslaitos on ajanut tuotantoaan alas jo jonkin aikaa. Kolmoisrokotteen, johon kuuluu myös hinkuyskä, saavat neuvolassa kaikki alle 2-vuotiaat suomalaislapset. Rokotuspiikkejä on siihen mennessä tuikattu lapseen kaikkiaan kymmenen. Neljän vuoden päästä tilanne muuttuu, kun Suomessa on tarkoitus siirtyä uudenlaiseen yhdistelmärokotteeseen, ns. viitosrokotteeseen. Entisten lisäksi rokotteeseen ovat polio ja aivokalvontulehdus. Rokotuspistosten määrä vähenee silloin kolmeen.

Kansanterveyslaitoksen rokotetuotantolaboratorion johtaja Tapani Kuronen sanoo, että aikaisemmin on lähdetty siitä, että omavaraisuus pitää olla kriisiaikoja ajatellen, mutta nyt EU:hun liittymisen jälkeen ajatusmaailma on hieman toinen. Viitosrokotteen valmistus Suomessa olisi liian hankalaa, eikä vanhaa kolmosrokotettakaan aiota enää valmistaa edes kotitarpeiksi. Monia tavallisia kuten polio- ja influenssarokoteitta ei ole Suomessa yritettykään valmistaa prosessin vaikeuden vuoksi. EU:n alueella on tällä hetkellä tarjolla ainakin 4 eri viitosrokotevaihtoehtoa, joiden etuja ja haittoja Suomessa parhaillaan pohditaan.

Kuronen sanoo, että vuoteen 2004 mennessä meillä on varmasti enemmän tietoa nimenomaan eurooppalaisten maiden rokotteiden käyttökokemuksista. Tiedossa on jo nyt se, että Suomen valtion rokotusmenot lähes tuplaantuvat, ja nousevat 30 miljoonasta 50 miljoonaan markkaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.