Mainos

"Rokotteiden Kela-korvaus uhkaa tasa-arvoa"

Rokotteiden Kela-korvaus saattaisi pikemmin vähentää kuin lisätä tasa-arvoa, pohtii tutkijalääkäri Annikka Kalliokoski Kelan uudessa tutkimusblogissa. Hänen mielestään rokotusohjelman saattaminen ajan tasalle toisi oikeudenmukaisemman lopputuloksen.

Rokotteilta puuttuva sairausvakuutuskorvaus on herättänyt keskustelua viime aikoina. Sen on katsottu lisäävän tasa-arvoa ja paikkaavan rokotusohjelman puutteita.

Esimerkiksi lomamatkalle lähtevien matkabudjetista rokotekustannukset ovat kuitenkin häviävän pieni osa. Toisaalta pienituloisimmille haaveeksi jäävät sekä matkat että rokotukset. Muutenkin lisärokotuksia hankkivat luultavimmin hyvin koulutetut, hyvätuloiset kansalaiset.

Kallein rokotusohjelman ulkopuolisista rokotteista on papilloomarokote. Kalliokoski pohtii, kuinka suuri merkitys on pienituloisen yksinhuoltajan rokotuspäätökseen sillä, maksaako tyttären rokottaminen 245 euroa vai 425 euroa.

Rokotusohjelman päivittäminen uusilla rokotteilla voisi tulla yhteiskunnalle halvemmaksi kuin sairausvakuutuskorvauksen maksaminen osalle väestöä. Kilpailutuksella hinta halpenisi ja riittävä rokotuskattavuus ehkäisisi myös tartuntatautien leviämistä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.