Mainos

Rokotetutkimus vaikeuksissa narkolepsiakohun vuoksi

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Timo Vesikari kertoo, että narkolepsiakohulla on selvä vaikutus suomalaisten halukkuuteen osallistua rokotetutkimuksiin.

Talven aikana keskuksen olisi määrä tutkia uutta, lääkeyhtiö Baxterin kehittämää lintuinfluenssarokotta, jotta se voitaisiin tarvittaessa ottaa käyttöön.

Kohun seurauksena osallistujia tutkimukseen ei kuitenkaan tahdo löytyä. Koehenkilöiksi on etsitty etenkin lapsia ja nuoria.

- Tutkimus on vaikeuksissa. Emme ole löytäneet koehenkilöitä, vaikka tutkittava rokote ei sisällä tehosteainetta, jolla Pandemrixin osalta todettiin yhteys narkolepsiatapauksiin, Vesikari kertoo.

Nykyiseen, olemassa olevaan lintuinfluenssarokotevarantoon on lisätty riskialtista, samankaltaista tehosteainetta kuin narkolepsiatapaukset aiheuttaneeseen Pandemrix-rokotteeseeen.

Näin ollen varastoissa oleva rokote on käyttökiellossa. Uutta siis tarvitaan ja uuden käyttöönotto vaatii testausta.

- Kun nyt on todettu taudin (narkolepsia) ja rokotteen (Pandemrix) tehosteaineen yhteys, niin asiayhteys olisi kyettävä rajaamaan. Testaamamme rokote ei sisällä tehosteainetta, mutta ihmiset ovat epäluuloisia, Vesikari toteaa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on huolissaan, kun testeihin ei löydy halukkaita kansalaisia.

- Pandemrix-tapausten osalta kovasti peräänkuulutettiin, että oliko rokotetta tutkittu riittävästi. Jos rokotetutkimuksia nyt aletaan vieroksua, niin sehän johtaa tilanteeseen, että meillä ei pian ole riittävästi tutkittuja rokotteita käytössä, rokotejohtaja Terhi Kilpi summaa.

Katso Pauli Poutasen juttu (Kymmenen uutiset 13.2.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.