Mainos

Rokotetutkimus pimittää vanhemmilta pistoksen sisällön

Noin 90 000 alle puolitoistavuotiasta lasta saa lähiviikkoina kutsun rokotetutkimukseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laajalla tutkimuksella selvitetään, minkä verran uusi pneumokokkirokote vähentää lasten verenmyrkytyksiä, keuhkokuumeita ja välikorvatulehduksia.

Rokotukset annetaan lastenneuvolakäynneillä niissä kunnissa, jotka ovat mukana tutkimuksessa.

Rokotetutkimuksessa lapsille annetaan joko pneumokokkirokotetta tai verrokkirokotetta. Mielenkiintoista on se, että rokotusvaiheessa lasten vanhemmat eivät tiedä, kumpaa rokotetta heidän lapsensa saavat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusosaston johtaja Terhi Kilpi sanoo, että rokotteen sisällön salaaminen on normaali tutkimuskäytäntö.

- Se kerrotaan vasta lopuksi, kun tutkimus on päättynyt. Tutkimuksen aikana - sitä mitä rokotetta kukin saa - eivät tiedä sen enempää vanhemmat, lapset kuin tutkimushenkilökuntakaan.

Koko tutkimus kestää arviolta kaksi vuotta. Tämän jäkeen siis lapsen vanhemille paljastetaan, mitä rokotetta lapsi on saanut.

- On havaittu, että jos rokotteen sisältö tiedetään, synnyttää se ennakkoasenteita sekä lasten vanhemmissa että hoitohenkilökunnassa. Tällöin ihmisillä on ennakko-odotuksia siitä, millaisia vaikutuksia rokotteella mahdollisesti voisi olla, perustelee Kilpi.

- Esimerkiksi sairaustapauksessa lasta hoitava lääkäri ei varmastikaan ota yhtä innokkaasti pneumokokkinäytteitä silloin kun hän tietää, että lapsi on saanut pneumokokkirokotteen.

Vaarana tulosten vääristyminen

Monet vanhemmat sattaisivat Kilven mukaan jäädä tutkimuksesta kokonaan pois, jos he tietäisivät kumpaan rokoteryhmään kuuluvat. Tällöin vaarana on tutkimustulosten vääristyminen.

- Oikeaa tutkimustulosta ei saada, jos tutkimus ei ole sokkoutettu, sanoo Kilpi.

Suomessa pneumokokki aiheuttaa vuosittain noin 10 000 keuhkokuumetta, 700 verenmyrkytystä ja 50 aivokalvotulehdusta.

Pahimmillaan pneumokokkitartunta voi aiheuttaa pikkulapselle siis jopa kuoleman. Lisäksi pneumokokki aiheuttaa noin 30 000 pikkulasten välikorvatulehdusta vuodessa.

Asiantuntijat odottavat uuden rokotteen vähentävän esimerkiksi pneumokokin aiheuttamia aivokalvotulehduksia ja verenmyrkytyksiä pikkulapsilla noin 90 prosenttia.

Asiantuntijat ovat jo suositelleet pneumokokkirokotteen ottamista mukaan rokotusohjelmaan.

Lue myös:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.