Mainos

Rokotetaanko tulevaisuudessa myös pojat papilloomaa vastaan - tutkimus käynnissä

20:48

Tyttöjen massarokotukset papilloomavirusta vastaan alkoivat marraskuussa ympäri Suomea. Samaan aikaan Tampereen yliopistossa tutkitaan, kannattaako rokottaa sekä tytöt että pojat vai vain tytöt. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella ollaan valmiita toimimaan, mikäli tutkimus osoittaa, että poikien rokottaminen kannattaa.

Tampereen yliopistossa on ollut käynnissä HPV-rokotetutkimus, johon on osallistunut noin kymmenen vuoden aikana noin 80 000 suomalaisnuorta 33 paikkakunnalta. Rokotetutkimus on ollut monivaiheinen. Sen ensimmäisessä vaiheessa tutkittiin rokotteiden vasta-aineita ja vastustuskyvyn synnyttämistä. Toisessa vaiheessa keskityttiin rokotteen tehokkuuteen papilloomainfektion välttämiseksi ja nyt kolmannessa vaiheessa tutkitaan rokotteen vaikuttavinta tapaa rokottaa.

- Olemme rokottaneet sekä tyttöjä että poikia toisella paikkakunnalla ja toisella paikkakunnalla vain tyttöjä. Haluamme selvittää, kumpi on hyödyllisempi tapa rokottaa, kertoo professori Matti Lehtinen Tampereen yliopistosta.

Tyttöjen rokottaminen suojaa myös poikia

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella puolustetaan päätöstä, jonka mukaan vain tytöt rokotetaan.

- Silloin kun asiantuntijatyöryhmä suositteli tyttöjen rokottamista, se kyllä suositteli myös poikien rokotusohjelman arvioimista lähivuosina, mutta tällä hetkellä rokotuksiin ovat vain tytöt oikeutettuja, sanoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino. Hänen mukaansa tarvittavaa tutkimustietoa miesten papilloomaviruksen aiheuttamista syövistä on kertynyt vasta lähivuosina.

- Mahdollisuus ehkäistä syöpää rokotteella on kuitenkin niin hieno asia, että sitä varmasti tulevaisuudessa arvioidaan lisää. Lisäksi on huomattava että tyttöjen rokotusohjelma tulee pienentämään riskiä myös pojilla. Tartunnat myös pojilla vähenevät jos tyttöjen rokoteohjelma pyörii hyvin, sanoo Leino.

THL:n mukaan rokoteohjelman kattavuuden tytöillä olisi oltava noin 80 prosentin tasolla toimiakseen hyvin, silloin se vähentäisi pahanlaatuisia HPV-infektioita pojilla 40 prosentilla.

Syöpärekisterin vastaava lääkäri Maarit Leinonen kuitenkin pelkää, että yleinen rokotekielteisyys vaikuttaa tyttöjen haluun ottaa HPV-rokote. Hänen mukaansa poikien mukaan ottaminen olisikin tärkeää.

- Yksi asia, mistä poikien rokottamisessa puhutaan, on laumaimmuniteetti, eli jos halutaan koko virustyypit hävittää väestöstä, niin sitten poikien rokottaminen on välttämättömyys sen viruksen kadottamiseksi, kertoo Leinonen.

Tuloksia luvassa ensi vuonna

Tuloksia molempien sukupuolten rokottamisesta saadaan odottaa ensi vuoden loppupuolelle.

- Me aloitettiin tutkimus vuonna 2007 sen takia, että saataisiin tulos siinä kohdassa, kun rokoteohjelma Suomeen tulee ja voidaan sitten nopeasti reagoida siihen, mitä tuloksia tutkimuksesta saadaan. Ja tutkimusten perusteella voidaan parantaa sitä rokoteohjelmaa, sanoo professori Matti Lehtinen. THL:ssä tutkimustuloksia odotetaan ja ollaan valmiita kustannusten laskemiseksi.

- Tärkeintä on laskea rokotusohjelman kustannusvaikuttavuutta, eli jos syövät ovat yleisiä ja aiheuttavat paljon tautitaakkaa niin silloin rokote tulee suhteessa halvemmaksi. Kustannusvaikuttavuusarvio tässä tarvitaan ja sen mukaan voidaan aloittaa tämä prosessi, että pojat saataisiin mukaan rokotusohjelmaan, sanoo Leino.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.